Aktywne Wpisy
NadwornyPanicz +19
Może niektórzy dostaną piany przez ten wpis, no ale trudno. Żeby zrozumieć, dlaczego kawka w Polsce kosztuje 20 złotych, wystarczy wyjść w zwykły dzień roboczy - w ciągu dnia - na miasto/dzielnicę/osiedle i pochodzić po różnych lokalach gastro, kawiarniach, ciastkarnio-kawiarniach itd. Jeżeli znajdziecie kogoś w środku, to będzie sukces. W takiej kawiarence/ciastkarni obok mnie dopiero po południu robi się ruch. W ciągu dnia ktoś tam wpadnie i kupi raz na pół godziny.
źródło: image
Pobierz
sztywny_misza +24
źródło: IMG_8271 (1)
Pobierz

https://www.otodom.pl/pl/oferta/dzialka-977-m-lomianki-ID4pWDf
Jaki jest sens kupować klitkę za 14k z metra na głębokim Tarchominie, kiedy, no nie wiem, 3 km dalej (albo 5) można kupić sobie taką działkę i postawić na niej tani, ale nowoczesny dom np. projekt Arosa od Lipińskich? Wyjdzie taniej, nieskończenie wygodniej, będzie dużo więcej miejsca, a te kilka kilometrów naprawdę nie robi większej róznicy, bo komunikacja jest z tych dwóch miejsc porównywalna (czytaj: słaba). Bo rozumiem, że ktoś potrzebuje miasta i kupuje np. na Mokotowie albo gdzieś na Bemowie bo potrzebuje metra, natomiast zadupia typu głębokie Tarcho (bez urazy dla ludzi z Tarchomina ( ͡° ͜ʖ ͡°)) w tej cenie to jakieś kompletne nieporozumienie.
I tak, rozumiem, że nie każdy chce budować dom, no ale chodzi mi raczej o to, że ceny nieatrakcyjnych mieszkań na przedmieściu są tak wysokie, że rywalizują już z tańszymi domami o 5 min jazdy samochodem dalej. Co jest aberracją. Chyba nigdy w historii wolnej PL tak nie było, dopiero BK2% spowodowała taką dziwną sytuację.
#nieruchomosci
@Yuri_Yslin: odpowiadam; unit za rok wzrośnie o 50% r/r (tusk i jego ekipa o to zadbają).
Natomiast domek będzie sobie stał z boku i podziwiał wzrosty cen unitowych somsiadów 3 kilometry
Ludzie panicznie boją się użerania z tym patologicznym rynkiem i wolą kupić gotowe mieszkanie/dom niż p-------ć się z samodzielną budową. I ja im się nie dziwię wcale.
@PfefferWerfer: ile? ja dałem 8000 zł za 100m^2 z materiałem i robocizną, a i tak przełaciłem,
A w większych dziurach pany mietki wszystko na gębę robią, oczywiście bez umowy i fakturki.
Rozkopią i idą chwilę gdzie indziej rozkopać.
A w dziurze nie masz za dużego wyboru to się godzisz na pana Mietka cyk fuch
Bo wziąłeś skrajne przypadki pod swoją tezę. Tj tanią działkę pod wawą (zapewniam cię, że dobrze skomunikowana działka 3km od granic Wawy jest dużo droższa) vs zadupie zadupia w mieście. Realnie cena transakcyjna
@milfhunter69: nie muszę. Znam Warszawę jak własną kieszeń.
@Yuri_Yslin: chyba jednak nie znasz warszawy, nie masz pojęcia o czym piszesz.
BTW, wklejam zdjęcie tej działki z google maps. W tle dom z czerwoną dachówką który widać na zdjęciu w ogłoszeniu. Jak myślisz, ta działka jest taka tania bo graniczy z linią wysokiego napięcia 2x110kV? No nie wiem,
źródło: Screenshot 2024-04-04 at 11.29.07
PobierzTarchomin i Łomainki oddziela rzeka i spora odległość. Tarchomin to dzielnica Warszawy a Łomianki to podwarszawska gmina. Która lokalizacja ma transport zbiorkomem w nocy? Który częściej jeździ?
We wskazanej lokalizacji masz smog, pustkowie, konieczność korzystania z własnego auta i takich sobie "somsiadów".
W ogłoszeniu
@farfoclo: znam ją jak własną kieszeń.
@farfoclo: ja mam 37 minut że wsi. Dosłownie. 600m do stacji,.a następnie 29 minut pociągiem RL90 z Modlina. Nawet samochodu nie używam.
Ale gdybym mieszkał w.klitce na głębokim Tarcho, to paradoksalnie bym musiał. Bo tam jest beznadziejna komunikacja miejska. I za tą przyjemność około miliona... No nie wiem, ma to jakiś sens dla Ciebie na serio? Dla mnie
Cichy Tarchomin? Co? xD cisza w bloku zalezy od sąsiadów a nie dzielnicy.
@Yuri_Yslin Nie, nie mówimy. Już Ci pisałem, naginasz argumenty pod własną tezę. Cena transakcyjna 3 pok. mieszkania w nowym budownictwie z rynku wtórnego, znajdującego się gdzieś w normalnej lokalizacji na Tarcho, blisko linii tramwajowej, to nie jest 1mln. A porównujesz to z jakąś wsią pod lotniskiem albo działką pod linią wysokiego napięcia.