#remontujzwykopem #automatyka #diy jak wygląda sprawa automatyki domowej w wersji diy? chodzi mi głównie o światło. podstawowym kryterium jest cena, następna łatwość wykonania.
@bukszpryt: zobacz sobie sonoff d1 mini. To taki układ dopuszkowy co go wkładasz za włącznik. Stokowe oprogramowanie ewelink tego sprzętu możesz potem dodać w Google home i tym sterować nawet głosem
@bukszpryt: Ogólnie szukasz "automatyka budynkowa na magistrali". Google zwraca np takie coś. Strona zachwala to jako "jedno z najtańszych rozwiązań przewodowych", więc może to akurat to, czego szukasz.
@RopuchYtong: Ta puszka z kieszenią to na pewno dobra opcja do tego. Na pewno się przyda.
Już rozkminiłem mniej więcej co i jak, do dopracowania pozostaną detale takie jak dobór kabli i konkretnych przekaźników.
Plan jest taki - do każdego pstryczka od światła idzie taka puszka z kieszenią, a w kieszeń moduł z pojedynczym przekaźnikiem. Przekaźnik spięty z przełącznikiem na takiej samej zasadzie jak 2 przełączniki na schodach, czyli każdy z nich
@bukszpryt: Chcesz najtaniej? To przekaźnik na i2c U pana chińczyka za 9plnów, a jak chcesz bezpieczniej, niż u pana chińczyka, to sam sobie lutujesz, używając części dobrej jakości. Albo kupujesz w botlandzie omrona za 70plnów. Ale będzie pieprzenia się z tym od groma. Każdy przekaźnik musi mieć swój unikalny adres, więc zapewne trzeba każdy zaprogramować. no i i2c pozwala na zaledwie 127 slave'ów - odpowiedz sobie, czy tyle ci starczy. No
@RopuchYtong: a no i jak chcesz przekroczyć liczbę slave'ów 127 to zawsze możesz dodać drugi mikrokontroler na i2c jako slave'a, a na nim postawić kolejną magistralę z kolejnymi 127 slave'ami. nie zależy ci na prędkości działania (wyłączenie światła po 1ms, a po 300ms niewiele zmienia), więc możesz się bawić. Musisz to tylko dobrze oprogramować
@RopuchYtong: To będzie w małym mieszkaniu z 3 pokojami, a nie jakimś sklepie, więc do 127 urządzeń się nawet nie zbliżę. Najprawdopodobniej będą same włączniki światła, czyli 5 sztuk, ewentualnie dodatkowo parę gniazdek. Z tego samego powodu magistrala też nie będzie długa.
Lutowanie samemu nie będzie moim zdaniem bezpieczniejsze, niż części od majfrenda, wiem jak jest jakość moich lutów.
Co do kupnego sprzętu, to ten omron z botlandu za 75
@bukszpryt: jak chcesz 5 urządzeń zero-jedynkowo sterować, to wystarczy sama malina, 5 wyjść DC, po przekaźniku NC+NO na każdy włącznik, i kabelek do każdego włącznika. A przyszłościowo, jakbyś chciał coś lepszego zrobić, kup sobie skrętkę cat.6, ewentualnie cat 5e i połóż jakoś sensownie do wszystkich puszek. Albo w magistrali jakiejś, albo gwiazda, z jednego punktu skrętka do każdego punktu. Dzisiaj lepsze rozwiązanie może być za drogie, za 5 lat sobie
@RopuchYtong: No właśnie o tym myślę, tylko też kombinuję, żeby jednak nie przedobrzyć. na razie koncepcja była taka jak napisałeś tu na początku, czyli po przekaźniku pod każdy włącznik światła, z tym że właśnie myślę jak to zrobić, żeby była łatwa możliwość ewentualnej rozbudowy.
po co skrętkę wszędzie kłaść? do prostego sterowania nie wystarczą 3 żyły?
@RopuchYtong: Mam jeszcze pytanie dotyczące samych przekaźników. W internetach znalazłem sprzeczne informacje, a sam się jeszcze przekaźnikami nie bawiłem.
W module z 1 kanałem, jak mam 2 wyjścia NO i NC, czy stany wyjść się zmieniają po pojedynczym zadaniu napięcia od strony wejścia, czy napięcie musi tam być cały czas? W sensie, czy steruję impulsem, czy ciągłym napięciem?
@bukszpryt: Nie spotkałem jeszcze przekaźnika, który zmieniałby się impulsem, ale to nie znaczy, że takich nie ma.
Na ogół w przekaźniku masz cewkę i styki na sprężynie. Sprężyna ściąga styki to jednej pozycji (np. NC), a podanie napięcia na cewkę odciąga styki do drugiej pozycji. W momencie zaniku napięcia sprężyna ściąga styki do początkowej pozycji.
Z przekaźnikami na mosfetach sprawa ma się bardzo podobnie, tylko nie ma tam fizycznej cewki
@bukszpryt: są różne magistrale i nie wiesz na jakiej będziesz to kiedyś rozbudowywał. Więcej żył = więcej możliwości. A skrętka jest bardzo tania. cat6 możesz kupić za 1zł/metr, na takie mieszkanie ile ci pójdzie, 100m? 300m? Możesz na przykład mieć 2 żyły komunikacyjne i 3 pary żył na zasilanie DC. Możesz zrobić coś na protokole TCP/IP możesz zrobić
@bukszpryt: co dokładnie chcesz osiągnąć " sterowanie oświetleniem " na przekaźnikach. Kładziesz przewody od nowa to zrób topologię gwiazdy i przekaźniki na szynę din w skrzynce rozdzielczej.
jak wygląda sprawa automatyki domowej w wersji diy? chodzi mi głównie o światło.
podstawowym kryterium jest cena, następna łatwość wykonania.
jak się za to najlepiej zabrać?
Już rozkminiłem mniej więcej co i jak, do dopracowania pozostaną detale takie jak dobór kabli i konkretnych przekaźników.
Plan jest taki - do każdego pstryczka od światła idzie taka puszka z kieszenią, a w kieszeń moduł z pojedynczym przekaźnikiem. Przekaźnik spięty z przełącznikiem na takiej samej zasadzie jak 2 przełączniki na schodach, czyli każdy z nich
U pana chińczyka za 9plnów, a jak chcesz bezpieczniej, niż u pana chińczyka, to sam sobie lutujesz, używając części dobrej jakości. Albo kupujesz w botlandzie omrona za 70plnów.
Ale będzie pieprzenia się z tym od groma. Każdy przekaźnik musi mieć swój unikalny adres, więc zapewne trzeba każdy zaprogramować.
no i i2c pozwala na zaledwie 127 slave'ów - odpowiedz sobie, czy tyle ci starczy.
No
Lutowanie samemu nie będzie moim zdaniem bezpieczniejsze, niż części od majfrenda, wiem jak jest jakość moich lutów.
Co do kupnego sprzętu, to ten omron z botlandu za 75
A przyszłościowo, jakbyś chciał coś lepszego zrobić, kup sobie skrętkę cat.6, ewentualnie cat 5e i połóż jakoś sensownie do wszystkich puszek. Albo w magistrali jakiejś, albo gwiazda, z jednego punktu skrętka do każdego punktu. Dzisiaj lepsze rozwiązanie może być za drogie, za 5 lat sobie
W module z 1 kanałem, jak mam 2 wyjścia NO i NC, czy stany wyjść się zmieniają po pojedynczym zadaniu napięcia od strony wejścia, czy napięcie musi tam być cały czas? W sensie, czy steruję impulsem, czy ciągłym napięciem?
Na ogół w przekaźniku masz cewkę i styki na sprężynie. Sprężyna ściąga styki to jednej pozycji (np. NC), a podanie napięcia na cewkę odciąga styki do drugiej pozycji. W momencie zaniku napięcia sprężyna ściąga styki do początkowej pozycji.
Z przekaźnikami na mosfetach sprawa ma się bardzo podobnie, tylko nie ma tam fizycznej cewki
@bukszpryt: są różne magistrale i nie wiesz na jakiej będziesz to kiedyś rozbudowywał. Więcej żył = więcej możliwości. A skrętka jest bardzo tania. cat6 możesz kupić za 1zł/metr, na takie mieszkanie ile ci pójdzie, 100m? 300m?
Możesz na przykład mieć 2 żyły komunikacyjne i 3 pary żył na zasilanie DC.
Możesz zrobić coś na protokole TCP/IP
możesz zrobić