Aktywne Wpisy

Sleepypl +51
20 plusów i robię wgw ( ͡° ͜ʖ ͡°)

MajsterZeStoczni +27
Tak..
źródło: temp_file7050402699457695323
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link

źródło: temp_file7050402699457695323
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Tytuł:
Martwy dżinn w Kairze i inne opowiadaniaAutor:
P. Djèlí ClarkGatunek:
fantasy, science fictionOcena: ★☆☆☆☆☆☆☆☆☆
ISBN:
9788367353151Tłumacz:
Małgorzata SzypułaWydawnictwo:
MAGLiczba stron:
160Forma książki:
książkaNie spodziewałem się, że ten zbiorek będzie jeszcze gorszy niż pierwsza książka.
W pierwszym opowiadaniu na przełomie niecałych 40 stron przechodzimy od zwykłego śledztwa do ratowania świata przed siłą dosłownie nie z tego świata. A w jaki sposób bohaterka rozwiązuje tę straszną sytuację? Wkładając kawałek metalu do rzekomo idealnego mechanizmu.
Drugiego opowiadania zupełnie nie pamiętałem, choć czytałem je dzień wcześniej i jedynie spojrzenie w spis treści trochę odświeżyło mi tematykę.
Ostatni, najdłuższy tekst jest cholera wie czym. Z jednej strony mamy próby wypędzenia istoty z tytułowego tramwaju, z drugiej notoryczne ideologiczne p--------o. Najpierw mamy dwustronicowy opis demonstracji feministek, który jest tak perfidnie wepchnięty, że aż się roześmiałem; nie wprowadza on NIC. Później bohaterowie widzą obraz poświęcony kobietom walczącym w jakimś powstaniu. Jak narrator komentuje fakt, że zasłużyły one nań? "Nic dziwnego - kobiety były w końcu jednymi z bardziej oddanych zwolenniczek al-Dżahiza." Fakt, obok facetów i ewentualnie dżinnów musiały się niesamowicie wyróżnić, żeby aż tak to podkreślić. Na koniec mamy jeszcze zmiennopłciowego dżinna, gdzie umiejętność ta ma chyba tylko namieszać naszym śledczym w głowach. Co mówi jeden z nich, gdy obiekt będący centrum tych kilku zdań idzie coś załatwić? "Ciekawe jak sobie życzy, by się do niego zwracać?"
Autor to jakiś klaun, który zdobył nagrody tylko i wyłącznie za włażenie w dupę tematom aktualnie "istotnym". Już się boję o jego pozycję z nienazwanej serii grozy MAGa, bo po przeczytaniu obu tych dżinnowych książek blurb nabiera nowego, spaczonego wydźwięku.
Jeszcze chwilę przed skończeniem lektury planowałem dać 3*, być może 2, ale zdecydowałem, że za tego typu syfiaste praktyki należy się pała. Zresztą nawet i bez tego same opowiadania są mierne.
Zupełnie i bezapelacyjnie odradzam.
#bookmeter #ksiazki #czytajzwykopem #ksiazkicerbera #wydawnictwomag #dzinn #pdjeliclark #fantasybookmeter #sciencefictionbookmeter
źródło: 1021944-352x500
Pobierz