Wpis z mikrobloga

Tomek Grabarczyk zadał bardzo dobre i zasadne pytanie. Dlaczego nie są konfiskowane rowery pijanych rowerzystów?!

@L3stko: No właśnie. Dobre pytanie.

Jako rowerzysta odpowiadam: powinny być konfiskowane tak jak samochody.
  • Odpowiedz
Dlaczego nie są konfiskowane rowery pijanych rowerzystów?!

@L3stko: Bo nie zabijają innych na drodze. Wiesz ile osób zginęło z winy pijanego rowerzysty (poza nim samym?) - zero.

Mnie np. interesuje dlaczego zabicie rowerzysty przez kierowcę najczęściej jest kwalifikowane jako "nieprawidłowe wyprzedzanie". Nie rozumiem - wjeżdża ktoś w rowerzystę, bierze go na maskę tak że ten rozbija przednią i tylną szybę łamiąc sobie kark - "nieprawidłowe wyprzedzanie". Nie wiem w ogóle
  • Odpowiedz
@L3stko: Podaj skalę a nie pojedyncze przypadki, bo tak to wyjdzie, że i pijani piesi zabijają innych pieszych.
Mocne karanie rowerzystów przy tak niewielkiej szkodliwości społecznej jest absurdalne.
  • Odpowiedz
bzdura

@L3stko: Dobra, przepraszam. Nie zero, jedna. Oczywiście o jedną za dużo.
Tak czy siak takie gadanie to klasyczne "odwracanie kota ogonem". No to ja zapytam - skoro mają być te same sankcje, to dlaczego też nie takie same uprawnienia? Dlaczego rowerzyści nie mogą jeździć drogą ekspresową? Nie musisz odpowiadać, bo to tak samo absurdalne pytanie.

Zawsze jak się pojawia temat zaostrzenia kar dla kierowców to znajdzie się ktoś "a rowerzyści to co?".
dybligliniaczek - >bzdura

@L3stko: Dobra, przepraszam. Nie zero, jedna. Oczywiście o...
  • Odpowiedz
Jako rowerzysta odpowiadam: powinny być konfiskowane tak jak samochody.

@scriptkitty: No nie, bo ci najbardziej n------i to jeżdżą na Wigry 3, co na olx chodzą po 50 zł. W przypadku niskiej wartości roweru, to dociągnąłbym minimum do tych 500 zł.
  • Odpowiedz