Wpis z mikrobloga

@mi96: ile to fermentuje? Smak i zapach zakwasu zmienia się w czasie. Nie pasuje mi w jej przepisach, że fermentuje pod gazą, a nie w zakręconym sloiku co zwiększa ryzyko ewentalnego zakażenia.

Nie wygląda to na pleśń.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@mac666 od poniedziałku, wylałem, w smaku okropne. Za drugim razem spróbuję tak jak zakwas buraczany, zakręcone, fermentacja beztlenowa.
  • Odpowiedz
@mi96: to za krótko wg mnie, szczególnie że jest zima i niższa temperatura fermentacji. Na początku czasem pachnie nieciekawie, bo jeszcze mało jest kwasu mlekowego. Zakręć następnym razem, przyprawy można uprażyć. A zakwas kupny próbowałeś? W sensie czy masz porównanie do tego wylanego?
  • Odpowiedz
  • 1
@mi96 rączek nie dam ale nie wygląda na pleśń.

Kożuch na zakwasie to nic dziwnego, zapach może być mocno różny - od jabłkowego, przez kwas z akumulatora po wszystko inne. Dla uproszczenia sobie życia proponuję w zakwasie trzymać mąkę, czosnek i wodę.

Przyprawy lepiej wrzucić do bulionu
  • Odpowiedz