Wpis z mikrobloga

• 2
@Jakis_Leszek na 1 mol frebbasu 0.5 mola L-(+) kwasu winnego czyli inaczej d-winnego (nomenklatura jest tu strasznie p------a, małe literki to co innego niż duże)
I otrzymuje sól d-kwasu l-aminy, a prawoskrętny izomer katynonu zostaje w roztworze jako freebase który sobie wysalam dodając pozostałe 0.5 mola kwasu czy to winnego czy innego
  • Odpowiedz
@Multiwitamina-_:

a prawoskrętny izomer katynonu zostaje w roztworze jako freebase który sobie wysalam dodając pozostałe 0.5 mola kwasu czy to winnego czy innego

O to mi chodziło. Dzięki

W takim razie to w sumie nieduże straty będą myślałem, że to więcej kroków
  • Odpowiedz
  • 1
@Jakis_Leszek bylem wolny wtedy właśnie, mniejsza.
Cóż fb uzyskałem dodając KOH, standardowo ekstrakcja DCM, umycie organicznej frakcji woda, wysuszenie Roztworem NaCl I później bezwodnym siarczanem sodu, FB dodałem do roztworu kwasu winnego w izopropanolu w ilości 0.7g ma gram soli HCl (przyjelem że 3-cmc HCl ma 213g/mol gdyż taka wartość znalazłem dla 4-mmc HCL, zepewne oba związki pod tym zgledem się zbytnio nie różnią) w teorii daje to mol kwasu na mol zasady, ale wiadomo że jakieś straty występują przy ekstrakcji wolnej zasady, która później sama w sobie też w jakims% degraduje.
Chodzi o to że finalnie kwasu byl jakiś większy lub mniejszy nadmiar kwasu względem FB.
Po odparowaniu uzyskałem czerwone, mokre kryształki,
Mocno kwaśne w smaku jednocześnie czuc jak parzą gardło, badanie organoleptyczne sugeruje że to nie przereagowany freebase i kwas osobno. Mam teraz pewiem dysonans. W wszystkich procedurach reagują amine z kwasem winnym w etanolu, z drugiej strony w paru publikacjach nt tworzenia soli związków wykorzystywanych w farmakologi, w tym przypadku soli efedryny, jest w zmiana o tym że w alkoholach pka kwasów karboksylowych jest przesunięte o około 7 punktów w górę, innym słowem występują głównie w postaci niezdysocjowsndej, neutralnej I nie stworzą soli w kontakcie z zasadą. Komu teraz wieżyc?
Multiwitamina- - @JakisLeszek bylem wolny wtedy właśnie, mniejsza.
Cóż fb uzyskałem d...

źródło: temp_file2294474563125181485

Pobierz
  • Odpowiedz