Wpis z mikrobloga

Dlaczego #kde jest takie brzydkie i zbugowane?
Czy ktoś tego używa? Wątpię.

Aplikacje Flatpak się wyłączają, po prostu, czasem nie zapisują plików w katalogu domowym (parabolic).
Kursor mi drga, kiedy trzymam na touchpadzie palec.
Kiedy jestem w Discover i czegoś szukam, muszę kliknąć pole input, żeby pisać, gdzie standardem jest przełączyć się na jedyne pole tekstowe w programie, jeśli ktoś zacznie pisać.
Label często jest bez tła, po prostu ktoś walnął <p><p> i #!$%@? w UX/UI.
Ikony, pola, przestrzenie nie są wyrównane, są wrzucone na rympał, całkowity brak symetrii.
Discover jest nieresponsywny, robisz kilka rzeczy na raz i nie widać na jakim to jest etapie, bo masz pasek ładowania, brak szczegółów, brak czegokolwiek dla użytkownika, nawet przycisk więcej jest wygaszony.

To tak na szybko po kilku godzinach.

Tak często się zastanawiałem, dlaczego Windows jest na rynku, skoro to taki badziew. Teraz już wiem. Dramat. Wracam do Cinnamona, tam ktoś myśli o komunikacji z użytkownikiem, a nie tylko z deweloperem.

PS: Nauczcie się przestać pisać interfejsy w C++/Pythonie, te technologie są dobre do algorytmów i tylko tam.

#linux #kde #gnome #programowanie #gorzkiezale
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@glewik: same here, lvl 40, nie dostrzegam błędów kde bo wszystkie DE mają swoje bolączki, a mi wystarcza, że w dolphinie działa kopiowanie między oknami i wyciąganie rzeczy na desktop.Przesiadłem się jakieś 5 lat temu z xfce.
Może OP testował KDE/QT6?
  • Odpowiedz