Wpis z mikrobloga

Są tu osoby, które chorowały i poradziły sobie z Osgood-Schlatter aka jałowa martwica guzowatości kości piszczelowej?

Miałem z tym problem w wieku 11-15 lat, teraz w wieku 25 lat nawrócił ból w jednym kolanie (po ciężkich treningach nóg) - widać wyraźnie że opuchło. Drugie kolano ma znacznie mniejszy guz, ledwo wyczuwalny.

Ogólnie objawy mam takie, że po treningu czwórek - a właściwie w połowie jego - czuje już lekki ból w tym guzie pod kolanem, wtedy przerywam trening czwórek i następnego dnia tak boli, że ciężko wchodzić po schodach. Kolejnego dnia jest już znacznie lepiej i mogę wchodzić po schodach normalnie, ale nie ryzykowałem od tego czasu przysiadów ani innych ćwiczeń angażujących czwórki.

Jak to wyleczyć, jestem gotowy na zabieg - co po kolei muszę i do kogo iść?

No i czy mogę jakkolwiek trenować czwórki, chciałbym chociaż podtrzymać te mięśnie co mam.

#silownia #mikrokoksy #sport #zdrowie #medycyna #fizjoterapia
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gandalf_rzulty: jeśli to faktycznie jałowa martwica wróciła to raczej nastawiaj się na operacje, teraz leć do rodzinnego aby dał ci skierowanie do ortopedy + rtg, ortopeda pokieruje cię na rezonans, ewentualnie jak masz hajs to sobie rezonans zrób prywatnie
  • Odpowiedz
@drakan8: a jak z treningiem? przysiady i suwnicę jestem w stanie odpuścić, ale myślałem by zamiast nich robić wyprosty nóg na maszynie, tam są chyba siły ścinające, a nie kompresyjna jak w przysiadzie i suwnicy, a to chyba od kompresyjnej nasila się ból.
  • Odpowiedz
@gandalf_rzulty: Z ćwiczeniami powiem tak, lekkie powinny dać radę do czasu, pamiętaj im mocniej obciążasz tym szybciej degradacja postępuje i takie epizodyczne bóle przekształcą się w codzienne
  • Odpowiedz
@gandalf_rzulty: ile masz lat? osgood-schlatter po zarośnięciu chrząstek wzrostowych raczej nie nawraca, jeśli juz to jakieś jego następstwa jak niestabilnosc rzepki/patella alta/przejsciowe zwichniecia rzepki (no chyba ze masz wolne ciala srodstawowe co moze sie zdarzyc po o-s, powinno byc to dobrze widac chocby na rtg); co do ćwiczeń- wzmacnianie quadsów i hamstringów jest postepowaniem z wyboru
  • Odpowiedz
@CamusVevo: tak jak napisałem w pierwszym poście, guzy po OS nie zniknęły mi nigdy - chociaż ten na prawej nodze jest znacznie mniej zauważalny od tego na lewej. Dzisiaj będę testował leg extension na maszynie, jeżeli da radę to robić bez bólu to załatwię RTG i rezonans na NFZ, jak będzie boleć to ogarnę to prywatnie by jak najszybciej to wyleczyć, bo nie chcę znowu pół roku lub więcej być
  • Odpowiedz