Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

if Edit1.text<>'' then

@Khaine: to już chyba powinno być w bloku try... bo porównujesz , a to co masz w try nigdy nie będzie mialo wyjątku bo zawsze mozna zamienic na int chyba... ale ja nie umiem pascala ;p
  • Odpowiedz
@Adrianq: Nie ma chyba (chyba) akurat znaczenia. Po prostu nie zacznie funkcji póki pole nie jest puste. Potem przeprowadza sprawdzanie czy da się to zmienić na inta.
  • Odpowiedz
@Khaine: strzelam, że nie lapiesz odpowiedniego wyjatku, spróbuj

Try

Writeln (StrToInt('12345678901234567890')); //liczba większa od maksymalnej wartości
  • Odpowiedz
@barr: Okazało się, że instrukcja działała i obsługa błędów też działa. Tylko kompilator był szybszy od tej procedury i najpierw mi mówił, że się zesrało, a dopiero potem przychodziła obsługa błędu.

Teraz mam problem ze zmniejszeniem pliku do racjonalnego rozmiaru. Bo ma absurdalne 14,6 mb a na moje oko powinien mieć mniej niż 1 mb.
  • Odpowiedz
@barr: Okazało się, że instrukcja działała i obsługa błędów też działa. Tylko kompilator był szybszy od tej procedury i najpierw mi mówił, że się zesrało, a dopiero potem przychodziła obsługa błędu.

Teraz mam problem ze zmniejszeniem pliku do racjonalnego rozmiaru. Bo ma absurdalne 14,6 mb a na moje oko powinien mieć mniej niż 1 mb.

Delphi, lazarus?

Jesli chodzi o obsluge błędów w delphi, to odpalaj gotowa binarke poza debuggerem.
  • Odpowiedz
@banannq: Zgadza się, lazarus. Teraz myślę jak zoptymalizować rozmiar pliku, bo 15 mb jest całkowicie nieakceptowalne dla takiego gówna. Pobawiłem się z ustawieniami kompilatora, ale nic to nie daje.
  • Odpowiedz