Wpis z mikrobloga

#programowanie

Jakie są jeszcze darmowe IDE jak Lazarus dla Pascala? Do innych języków w sensie, najlepiej C++. Nigdy wcześniej nie używałem takich narzędzi (jestem przyzwyczajony do walltextów w C, gdzie jak chcę coś mieć, to muszę sobie sam napisać i niczego nie mogę zobaczyć przed wgraniem w procesor i sprawdzeniem jak działa) i jestem w szoku ile toto robi rzeczy za mnie.
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ghostface: No w Lazarusie to programowanie przypomina układanie klocków lego za przeproszeniem. Mam już gotowy zestawik obiektów, które sobie po prostu przeciągam w okienko i mi wszystko samo wpisuje w program. Wcześniej dla mnie takie coś było nie do pomyślenia i zastanawiam się czy jest coś takiego dla C++, bo C jest nieobiektowy, więc się nie porucha w ten sposób.
  • Odpowiedz
@krzat: Kolega jak dotąd programował tylko mikrokontrolery w C i proste programy w CMD w C++ :D

@ghostface: Grupboxy, labele, pola edycyjne, do robienia suwaczków itd. Ogólnie zestaw tego co nam jest potrzebne żeby program wyglądał po ludzku w okienku. Tam jeszcze są gotowe narzędzia do wykresów etc.
  • Odpowiedz
@Khaine: raczej wszystkie poważniejsze IDE takie rzeczy potrafią. Jeżeli chodzi o Windows, to najłatwiej będzie pewnie skorzystać z Visual Studio. Możesz też skorzystać z Qt Creator. Nie wiem czy eclipse i netbeans mają narzędzia do tworzenia okienek w C++.
  • Odpowiedz