Wpis z mikrobloga

Według wykopu w spółce CPK pracowali dotychczas głównie nieudacznicy, pociotki, których głównym zajęciem było wyprowadzanie kasy. Dlaczego zatem obecny wiceminister infrastruktury rozważa przeniesienie wszystkich kompetencji w zakresie budowy linii kolejowych z PKP PLK do CPK? Hard to swallow pill: CPK to bardzo dobrze jak na polskie (a szczególnie pisowskie) standardy zorganizowana spółka, co przyznał nawet sam Lasek, a teraz potwierdził Malepszak.

Pomysł na budowę nowych linii pojawił się jednak wraz z projektem kolei dużych prędkości, które po zawieszeniu pierwotnego planu wróciły w ramach Centralnego Portu Komunikacyjnego. To może CPK powinno przejąć od PLK prowadzenie największych inwestycji?

Chciałbym rozważyć możliwość wprowadzenia takiego rozwiązania. CPK został pomyślany, jako spółka celowa do realizacji konkretnych zadań inwestycyjnych i linii kolejowych biegnących w nowym śladzie. Został w niej zgromadzony w ostatnich latach spory zasób wiedzy i zbudowany sprawny zespół, który mógłby prowadzić inwestycje również obejmujące inne projekty kolejowe. W takim scenariuszu PKP PLK mogłaby się skupić głównie na utrzymaniu i mniejszych inwestycjach. To mogłoby przynieść poprawę i większą efektywność w obu rodzajach zadań.

Żródło: https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/malepszak-co-dalej-z-pkp-plk-117593.html

#cpk #bekazpisu #polityka #sejm #polska #kolej #inwestycje #bekazwykopkow #4konserwy #neuropa
aei9077 - Według wykopu w spółce CPK pracowali dotychczas głównie nieudacznicy, pocio...

źródło: Screenshot 2024-02-26 at 18.47.14

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Według wykopu w spółce CPK pracowali dotychczas głównie nieudacznicy, pociotki, których głównym zajęciem było wyprowadzanie kasy. Dlaczego zatem obecny wiceminister infrastruktury rozważa przeniesienie wszystkich kompetencji w zakresie budowy linii kolejowych z PKP PLK do CPK? Hard to swallow pill: CPK to bardzo dobrze jak na polskie (a szczególnie pisowskie) standardy zorganizowana spółka, co przyznał nawet sam Lasek, a teraz potwierdził Malepszak.

@aei9077: według wykopu mówisz? Ten wykop jest teraz z
  • Odpowiedz
  • 1
według wykopu mówisz? Ten wykop jest teraz z tobą w pokoju? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@lhotse89: Nie zliczę ile razy czytałem tu o "argumentum ad Ostrołękum" czyli niesprawiedliwe podważanie kompetencji inżynierów w CPK ze względu na ich dzbanowatych pryncypałów. Rzucanie porównaniami do Ostrołęki miało sugerować niekompetencję i nieudacznictwo specjalistów w spółce. Oczywiście niektórym wykopkom horyzonty myślowe nie pozwalają pomyśleć, że spółka spółce nie równa i nie
  • Odpowiedz
@aei9077:

- Czy PIS obsadzał stołki w zarządach spółek swoimi miernotami? Tak.
- Czy PIS podejmując decyzję kierował się wyłącznie interesami partii? Tak.
- Czy PIS nie zatrudniał ekspertów, bo nie chcieli realizować programu partii? Tak.
- Czy PIS ma imponującą historię kosztownych, nieudanych
  • Odpowiedz
Dlaczego zatem obecny wiceminister infrastruktury rozważa przeniesienie wszystkich kompetencji w zakresie budowy linii kolejowych z PKP PLK do CPK

@aei9077: Już tłumaczę:

Bo CPK płaci 2-3x lepiej, niż
  • Odpowiedz
- Czy PIS kłamał w żywe oczy i defraudował środki publiczne? Tak.

@lhotse89: Zachęcam by złożyć zeznania przed prokuratorem, a nie produkować się na Wykopie.
  • Odpowiedz
@lhotse89: Zachęcam by złożyć zeznania przed prokuratorem, a nie produkować się na Wykopie.

@Okcydent: Łoo panie, ja myślałem, że ty po prostu jesteś zapatrzony w CPK jak w obrazek i po prostu widzisz w tym większy sens niż ja. Ale po tych słowach to już widzę z kim mam do czynienia. Żeby negować pisowskie kłamstwa defraudacje po Przekopie, Izerze, Drewnianych Domach, Orlenie, Aferze wizowej, Fabryce maseczek, Funduszu sprawiedliwości,
  • Odpowiedz
@lhotse89: Łoo panie, ja myślałem, że ty po prostu w CPK widzisz problemy, których ja nie potrafię dostrzec. Ale po tych słowach to już widzę z kim mam do czynienia. Ośmiogwiazdkowość zaawansowana. Ręce opadają.

O dość oczywistym jest, że na budowę elektrowni w Ostrołęce zmarnotrawiono 1,3 mld złotych to reszta nie jest oczywista. Jeśli posiadasz dane, że defraudowano podczas Przekopu Mierzei i budowy kanału wodnego to właśnie powinieneś się udać
  • Odpowiedz