Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#nieruchomosci
Kupuję mieszkanie. Ogłoszenie było wystawione przez pośrednika, ale nie było w nim nic o jego kosztach. Zwyczajowo chyba pośrednik dostaje działkę ze strony kupującego. Teraz się okazuje, że mam z nim niby podpisać umowę o pośrednictwo przed podpisaniem umowy przedwstępnej ze sprzedającym. Wzór umowy, który dostałem ma na razie wykropkowany fragment o wysokości wynagrodzenia.

Jak to bywa z tymi pośrednikami?

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @LudzieToDebile
Tu nie chodzi o podpisanie in blanco, tylko o to, że wcześniej nie było w ogóle o tym mowy. Mam teraz decyzję kredytową na to konkretne mieszkanie. Na inne już nie dostanę bk2%.
Jak tu zaraz zaśpiewają 2-3% to będzie kupę hajsu dodatkowo do ceny mieszkania. Nie mam żadnego kontaktu ze sprzedającym inaczej niż przez tego pośrednika.

• Odpowiedz
@mirko_anonim: 2-3% to normalna stawka. Pośrednik "zapomniał" wspomnieć, że bierze opłatę także od kupującego, a ty pomyślałeś, że nie bierze, skoro nie wspomniał. Pośrednik nie wyprowadzał cię z błędu, bo jesteś pod ścianą. Możesz próbować negocjować. Jak spuszczą do 2% to to będzie cud. Daj znać, jestem ciekaw.
  • Odpowiedz