Aktywne Wpisy
harry-pjoter- +856
Mamy mistrza w pierwszym pytaniu!
#milionerzy
#milionerzy
źródło: 1000064125
Pobierz
vorky +124
Widzew Łódź 1-0 Zagłębie Lubin sabotaż Gikiewicza i bramka Pawłowskiego ( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://streamin.link/v/4b6196fc
#mecz #golgif #pucharpolski #widzew #dolnoslaskitygrys #ladnygol #ekstraklasaboners
https://streamin.link/v/4b6196fc
#mecz #golgif #pucharpolski #widzew #dolnoslaskitygrys #ladnygol #ekstraklasaboners

Tytuł:
Koniec śmierciAutor:
Cixin LiuGatunek:
fantasy, science fictionOcena: ★★★★★★★☆☆☆
ISBN:
9788380622852Tłumacz:
Andrzej JankowskiWydawnictwo:
RebisLiczba stron:
840Koniec śmierci to solidne zwieńczenie trylogii Wspomnienia o przeszłości Ziemi, choć - w mojej opinii - stanowi równocześnie najsłabszą odsłonę cyklu. I o ile Cixin Liu puścił wodze fantazji, prezentując naprawdę interesującą wizję przyszłości gatunku ludzkiego oraz losu wszechświata, o tyle cała ta podróż przez czas i przestrzeń z jedną z najgorzej napisanych postaci kobiecych, z jakimi miałam do czynienia, uświadomiła mi, że im dalej w (ciemny) las, tym gorzej. Trisolarianie schodzą na dalszy plan, bo we wszechświecie czai się znacznie większa groza - niekompetentna kobieta.
Zachwycił mnie za to wątek Grobu spotkanego w czterowymiarowej przestrzeni i szczerze żałuję, że tak mało stron poświęcono gwiezdnym ludziom. Ich przeżycia odebrałam jako szalenie bardziej interesujące niż losy głównej bohaterki. Fascynujące okazały się również baśnie napisane przez Yun Tianminga i miałam sporo frajdy próbując je zinterpretować.
Książka zdecydowanie nie porwała mnie tak, jak dwie poprzednie części. To nadal solidne science-fiction - choć w tym wypadku miękkie i pod względem naukowym mocno zahaczające już o fantastykę. Dla mnie stanowi jednak nieco rozczarowujący finał tej pięknej podróży przez ciemny las.
Ukończona 22.02.2024
Statystyki (2024):
Przeczytane książki: 3
Przeczytane strony: 1958
#bookmeter #szkieletczyta #ksiazki #czytajzwykopem #fantasybookmeter #sciencefictionbookmeter
źródło: 625828-352x500
PobierzAle miło, że kogoś ten wątek z Grobem również zachwycił :)
@wysuszony_szkielet_kostny_czlowieka: @Lecerdian Też mnie w opór wciągnęło, zwłaszcza po przeczytaniu Hiperprzestrzeni Kaku,