Aktywne Wpisy
koronawirus +1260
Powiedzcie mi, co się stało, że Wykop stał się aż tak bardzo odklejoną i toksyczną społecznościa, która nienawidzi dosłownie każdego? Kiedyś był żarty, że wstyd przeglądać w miejscu publicznym wykop, bo b--ń boże ktoś zauważy. Teraz to nie są żarty, bo tak jest naprawdę. Zaglądam na ten portal od ponad 13 lat i teraz naprawdę zrobił się z tego ściek. Zalało moje miasto, w p---u szkód, ludzie się jednoczyli i ustawiali wory,
ish_waw +315
Wtedy już na pewno będzie cię stać na mieszkanie w centrum. Potwierdzone info. Skontaktuj się z naszym działem sprzedaży. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#rod #nieruchomosci #bekazwykopkow
Lepiej zbudować kilka 20-piętrowych bloków w większej odległości od siebie, a między nimi mieć przestrzeń, niż walić tak gęstą i ciasną zabudowę, jak robi się to obecnie.
No, ale to by trzeba urbanistów zatrudnić, plany zagospodarowania robić no i to by drastycznie zmniejszyło ilość gruntów, na których można robić wały
Oczywiście nadal ważne jest planowanie przestrzenne i wyższe bloki powinny być chociażby rozstawione dalej od siebie z uwagi na rzucany na wzajem cień.
Do dzisiaj osiedle tysiąclecia w Katowicach (bloki do ~100m) podaje się jako punkt odniesienia w planowaniu przestrzennym, gdyby założono od razu wyższy współczynnik samochodów na rodzinę to dzisiaj byłoby praktycznie bez wad, ale taki był wtedy standard dla wszystkich osiedli
https://m.youtube.com/watch?v=kNvpfhRIXa4&pp=ygUTRnJhbnRhIHR5c2nEhWNsZWNpZQ%3D%3D
@Ranger: akurat w 25mln Szanghaju są mniejsze korki niż w dowolnym polskim mieście powyżej 250k, chociaż tam to jest trochę bardziej złożony temat... ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ale zbiorkom to największa na świecie sieć metra, w zasadzie jedyny na świecie maglev używany sensownie
@qusqui21: tak mordo, dokładnie, ludzie czują się przytłoczeni pojedynczymi wysokimi PRL-owskimi blokami stojącymi pośród zieleni poprzecinanej masa ścieżek, boisk. To jest przytłaczające w c--j no, totalnie, mieszkać w czymś takim jak na zdjęciu poniżej to jest koszmar dla ludzkiej psychiki
Te twoje badania to chyba przeprowadzał deweloper wśród właścicieli gruntów
@munioman: ja wiem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://www.strongtowns.org/book . Chociaz, wiem, ze faktow sie brzydzisz.
Tak samo minimalna różnica funkcjonalna przy 5 rzadziej rozstawionych, a 10 gęściej. Ale 20-30 pięter to już co innego. Z tego co czytałem to urbaniści twierdzą, że optymalny zakres to właśnie 5-10.
Obecnie - deweloperzy budują np. 10 bloków po 5 kondygnacji, z odległościami między blokami takimi, że sąsiedzi widzą pryszcz na dupie sąsiada z naprzeciwka i z zerową ilością zieleni,
Propozycja - budowa jednego lub dwóch szerszych i wyższych budynkow z parkiem w koło inwestycji. Brak budynków w bliskiej odległości od wieżowca.
Ilość mieszkańców ta sama,
Problem jest w miastach, gdzie mieszkania powstają 15km od centrum, a emeryt pali śmieciami na zamkniętym terenie 3km od tego centrum ¯\(ツ)/¯
Was chyba pokręciło. Polecam wycieczkę w Warszawie na Wolę przy Prymasa tysiąclecia i na Wilanów. Wolelibyscie mieszkać w tych punktowcach na Woli?
Architektura to nie konkurs na najciasniejsze upakowanie.
@janekplaskacz: tak, punktowe są dużo lepsze - oprócz faktu że aktualne są z PRLu i tam nigdy nic nie będzie dobrze działało i bylo wyizolowane
Nie rozumiem czemu bym miał woleć Prymasa tysiąclecia bez dostępu do światła praktycznie
@dzem_z_rzodkiewki O tak. W miastach wojewódzkich już dawno powinien być zakaz budowania niżej niż 15-20 pięter. Nie rozumiem dlaczego w Polsce w dużych miastach dalej zapycha się cenną przestrzeń gunwobloczkami po 3-4 piętra…
Tylko do wysokich bloków potrzeba też odpowiedniej infrastruktury (metro, parkingi podziemne, szerokie ulice itp itd) a np w takim krakufku jedyne co machlojski potrafi zaplanować
Są lepsze tylko i wyłącznie pod względem upakowania. W niczym innym nie są.
@fuji: no tak, to co dzisiaj się wydarzyło to już jest kaplica, tego nie odkręci. Miasto się rozlało, zdrożało i zgentryfikowało. Nie wróżę temu dobrej przyszłości za 15 lat