Wpis z mikrobloga

A tak serio: jakie argumenty mają przeciwnicy atomu?
Bo ja jakoś nie umiem znaleźć żadnego, w potencjalne niebezpieczeństwo nie wierzę, współczesne reaktory i całe konstrukcje są bezpieczne, a tsunami nam nie grozi.

#atom #elektrowniaatomowa #satyrysta #satyra #rysujzwykopem #tworczoscwlasna #wegiel
satyrystasatyrykartysta - A tak serio: jakie argumenty mają przeciwnicy atomu?
Bo ja ...

źródło: temp_file2601256382036420973

Pobierz
  • 53
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@furcio Tak, widzę że znalazł się ktoś kto zna się na temacie ( ͡º ͜ʖ͡º) Z tym że te spaliny po przejściu przez mokre odsiarczanie i pozostałe układy oczyszczania spalin są prawie czystym CO2 i na pewno nie wygląda to jak klasyczny dym widoczny na rysunku. I też w Polsce dotyczy to kilku najnowocześniejszych bloków węglowych, reszta nawet z dobudowanym imosem ma osobne wyprowadzenie spalin.
  • Odpowiedz
@CheSlaw: chłodnie kominowe nie są tak malowane ¯\(ツ)/¯ mają za to podobny kształt względem obrazka więc sama grafika bez sensu w ogóle
  • Odpowiedz
@satyrysta_satyryk_artysta: tak z moich obserwacji wynika, że najgłośniej krzyczą przeciw osoby, które ledwo co ogarniają coś bardziej złożonego od wiadra z wodą. Oni nie wiedzą, że reaktor to taki czajnik ze śmieszną grzałką. Już widziałem komentarze o autobusach wodorowych co sobie jeżdżą po Poznaniu, że na pewno nie są takie ekologiczne, bo kopcą bardziej niż stare dizle.
  • Odpowiedz
@satyrysta_satyryk_artysta: Ten kraj nie potrafi zorganizować działających usług pocztowych, leczenia kanałowego zęba w ramach NFZ, czy bezpiecznej podróży swojego prezydenta. Jeśli elektrownia miałaby być zarządzana tak jak inne usługi publiczne, spółki skarbu państwa, etc. to sami prosimy się o katastrofę.
  • Odpowiedz
@satyrysta_satyryk_artysta: Liudzie sie boją mieć w pobliżu elektrowni atomowej.

Ja z kolei byłbym za, nawet za oknem może być. Tylko chciałbym na stałe - 80% czy inna zniżka na obniżke cen prądu :D
Wiadomo pewnie by to było do iluś kwh bym sobie koparek nie ustawił xD Ale to by potencjalnie zachęciło każdą gminę/miasto do chcenia posiadania EJ/EA u siebie :)

Jak jebnie to jebnie nieważne czy u CIebie czy
  • Odpowiedz
jakie argumenty mają przeciwnicy atomu?

@satyrysta_satyryk_artysta: Prąd z atomu jest drogi. Teraz można to jeszcze przełknąć, bo różnica nie jest tak duża, ale zanim skończą budowę, różnica w cenie może być jeszcze większa, a elektrownia nieopłacalna.
  • Odpowiedz
@satyrysta_satyryk_artysta: jak elektrownia atomowa jebnie, to cały kraj skażony i kilka pokoleń wprzód ma załatwione raka i inne #!$%@? mutację, zaś rejon będący w promieniu elektrowni atomowej nie bedzie się nadawał do życia i ogólnie użytkowania.

Jak normalna kopalnia wybuchnie, to wybuchnie. Ale raczej nie wybuchnie.
  • Odpowiedz