Wpis z mikrobloga

mam symetryka 1/1 od inea, w domu ont + za nim wpięty router zte h3640 - mieszkanie okolo 65m2, router jest gdzieś w połowie mieszkania (na korytarzu, przywieszony druciarsko do skrzynki pod sufitem). Jest w tym miejscu, bo nie mam gdzie indziej go położyć, a jeżeli jest w salonie (który jest po drugiej stronie mieszkania, wzgledem pokoju z kompem) to zasięg był jeszcze gorszy.

przechodząc do sedna - mam stacjonarke, z kartą wifi tenda e30, do routera mam odległość około 10m + zakręt, więc niby nie jakoś daleko. Na wifi wyciągam prędkości 250/300 mpbs + zdarzają się problemy w grach, np. skaczący ping

szukam jakiegoś rozwiązania albo sposobu na polepszenie neta - tak, wiem, że najprościej byłoy podpiąć kablem i też za tym ubolewam, bo całe życie jechałem na kablu, ale nie chce niczego wiercić w obecnym mieszkaniu (a tego wymagałoby podłączenie kabla), więc radzę sobie wifi. Na sieciach się jakoś super nie znam, ale zrobiłem wstępnie rozeznanie i dowiedziałem się, że w mojej sytuacji są dwa wyjścia.

1. kupno jakiegoś bezprzewodowego AP, położenie go mniej-więcej w połowie dystansu pomiędzy PC a routerem
2. kupno jakiegoś lepszego routera (myślałem coś co ogarnie openwrt, może Cudy WR3000?) i postawienie go od razu obok zte, a zte przełączyć w tryb bridge/ewentualnie pobawić się z wpięciem routera bezpośrednio pod ont od operatora, ale nie wiem czy aż tak chce mi się bawić)

nie chce wydawać kilkuset złotych na jakiś router, nie zależy mi na mega transferach - bardziej chodzi mi o stabilność połączenia

#internet #komputery #siecikomputerowe
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@lukasz3123 Czyli dokładnie w twoje zapotrzebowanie wpisuje się kabel: eliminuje skoki pingu, daje wysoki transfer i jest tani. Nie trzeba specjalnie wiercić, połóż kabel w listwie przypodłogowej, jak są drzwi to przy framudze daj tzw. adapter okienny RJ45 i poprowadź dalej - jeśli oczywiście ma być to tymczasowe i zdajesz sobie że ten adapter dość szybko może się wywalić. Małą dziurkę można też nawiercić za listwą to nawet jej nie zobaczysz.
  • Odpowiedz
  • 0
adapter okienny RJ45

@v2erwo: o chłopie, od czasu tego postu moje w--------e już było na takim poziomie, że kombinowałem jak ten kabel poprowadzić, ale miałem problem z jednymi drzwiami - a ten adapter właśnie chyba rozwiązuje ten mój problem xD dzięki, nie wiedziałem, że takie adapterki istnieją

a co jeszcze myślisz o tych adapterach powerline, co internet przez gniazdko leci? nowe budownictwo, więc instalacja powinna być w miarę ok, widziałem
  • Odpowiedz
  • 0
@lukasz3123 badziewie tak samo jak wzmacniacze wifi, prędkość może jakaś tam będzie ale stabilność pingów jak przy wifi. Do zwykłego internetu by starczyło, a stabilny ping pewnie potrzebujesz do gierek. Kabel, kilka rj i zarabiarka to będzie ze 100zł. Ewentualnie kable plug and play to może być nieco więcej.
  • Odpowiedz