Aktywne Wpisy
lajsta77 +79
Ale właśnie jeblo kategoria 4 w Florydę, 220 km/h, w porywach 260 km/h, woda o ponad metry wysokości ma się podnieść. Stolica dostanie a Wybrzeże niestety zmiecie, pierwsze relacje będą za 7 godzin jak się będzie robić jaśniej #usa #floryda #huragan #lajstawusa
ataeB +5
Wyświetliła mi się ostatnio na insta reklama, że szukają modelek do kampanii jakiejś bieliźnianej. Napisałam, że jestem zainteresowana. Kazali mi wysłać swoje portfolio. Co to znaczy? Nie miałam nigdy sesji zdjęciowej.
#pytanie #mirabelkopomusz #kiciochpyta #modelki #sesja #fotografia
#pytanie #mirabelkopomusz #kiciochpyta #modelki #sesja #fotografia
"Prokuratora Krajowego (...) powołuje się po uzyskaniu opinii Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, a odwołuje za jego pisemną zgodą."
Art. 14.Prawo o prokuraturze.
Tymczasem:
W dniu 12 stycznia 2024 roku Prokurator Generalny Pan prof. Adam Bodnar w czasie spotkania z Prokuratorem Krajowym Panem Dariuszem Barskim wręczył mu dokument stwierdzający, że przywrócenie go do służby czynnej w dniu 16 lutego 2022 przez poprzedniego Prokuratora Generalnego Pana Zbigniewa Ziobro, zostało dokonane z naruszeniem obowiązujących przepisów i nie wywołało skutków prawnych. Zastosowano bowiem przepis ustawy, który już nie obowiązywał.
O jakie naruszenia obowiązujących przepisów chodzi?
Jaki przepis ustawy już nie obowiązywał? Co Bodnar miał na myśli?
Where transparentność?
#polityka #sejm #tusk #prawo
on stwierdził, że Barski nigdy nie był powołany ze względów formalnych
czy ma rację? to pewnie Sąd oceni ostatecznie
Komentarz usunięty przez moderatora
@Diakrytyczny Dzięki, info jest w linku, zgadza się
@zapomnialemhaslo: Najlepiej jakby jakaś zaprzyjaźniona justytutka rozstrzygała. Oczywiście apolitycznie! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@JKS_PL: ależ jest. Są tam przepisy, które same przewidują swoją użyteczność na maks 60 dni po wejściu w życie. Przecież one już nie obowiązują, bo nie można ich zastosować.
@JKS_PL co więcej mamy dwie ustawy obowiązujące: ustawę wprowadzającą i ustawę o prokuraturze. Dwie ustawy, obie przewidujące inną procedurę powrotu ze stanu spoczynku ( ͡º ͜ʖ͡
Całą sytuacja jest tylko dowodem na jakość legislacji poprzedniego rządu i "fachowość" ministra o ksywie zero.
@Tamerlan: Teraz przeczytałem tę ustawę, nie ma czegoś takiego napisane, to są tylko domysły. Jest napisane, że PG ma skompletować prokuraturę w przeciągu 60 dni, ale nie ma explicite napisane, że można przywrócić ze stanu spoczynku tylko w przeciągu 60 dni.
@JKS_PL: dokładnie to jest napisane :) określa maksymalny czas na skorzystanie z uprawnień. To co uprawiasz to wykładnia contra legem.
@JKS_PL: o wykładni systemowej nie słyszałeś nigdy, prawda? ( ͡º ͜ʖ͡º)
Ustawa wprowadzająca przepisy ewidentnie ma charakter uzupełniający i wtórny do prawa o prokuraturze, bo jak sam wskazałeś, ma przepisy punktowe. Czyli sama limituje swoje zastosowanie na rzecz drugiej ustawy wprowadzanej.
I tak
To zapraszam, skoro nie słyszałem, to opowiedz na innych przykładach, jak kontekst wprowadzał ramy czasowe do przepisów, w których termin nie był explicite podany.
Dlaczego inne artykuły w tejże samej ustawie nie mają ram czasowych, a ten artykuł akurat ma, mimo że nic nie jest napisane?