Wpis z mikrobloga

@luke-dolla7: Jest wiele krajów zimniejszych niż Polska, gdzie poruszanie się rowerem przez cały rok, również w siarczyste mrozy, ze śniegiem po kolana, to norma.

@a__s: tylko zobacz ze w krajach zimowych ludzie znaja sie na zimie. Tutaj przy -14 geje chodza z odkrytymi kostkami, wykopek sie pyta czy wam tez peka skora na rekach...

W krajach zimowych nie tylko maja ubrania na zime (inne kurtki niz przejsciowe), rekawice
  • Odpowiedz
@programista15cm: kolce czy łańcuchy mają sens jak masz ten centymetr dwa ubitego śniegu na drodze a nie w polskich realiach gdzie 3/4 drogi jest czarne reszta to plamy śniegu/lodu i zaspy wskutek odśnieżania na o-------l. Po prostej drodze nie ma żadnego problemu jechać, problem się robi jak pacjent zaczyna skręcać. Ja się w tamtym roku w-------m i wystarczy, teraz śnieg za oknem = odnowienie miesięcznego.
  • Odpowiedz
No tak, normalny człowiek w takich temperaturach nie siada na rower

@luke-dolla7: Jakbyś wjechał do Beneluxu albo nawet do części Francji/UK to byś miał niezłego mindfucka, bo tam liczby takich zimowych rowerzystów idą w dziesiątki tysięcy. Nie miej pretensji do rowerzystów tylko do naszej kochanej infrastruktury która była i jest tak zbudowana byleby się w papierach zgadzało i dobrze w kampanii na wybory wyglądało.

BTW sam jeżdżę wszystkim czym się
  • Odpowiedz
@luke-dolla7: samochodziarz gdy jest -5 i nikt nie jeździ na rowerze:

hurr durr tyle infrastruktury dla rowerzystów a tylko robi się zimno i nikt nie jeździ prrrt

samochodziarz gdy jest -5 i ludzie jeżdzą na rowerze

hurr durr zaraz jakiś wypadek spowodują, jak jest zimno to nie powinno się jeździć na rowerze tylko w samochód
  • Odpowiedz
@luke-dolla7: Ja jeździłam w styczniu 16km z roboty na rowerze równe 2 tyg, bo nie było autobusu po 2 zm. Jak się auto zepsuje to człowiek odkrywa w sobie nowe możliwości. ( ͡º ͜ʖ͡º) Ale tak szczerze to nie było jakoś tragicznie jak na styczeń. Jeśli droga przypomina drogę bo się odśnieża to naprawdę problem śniegu schodzi na dalszy plan.
  • Odpowiedz
  • 0
@Szalom
Zapominasz o zasadniczej różnicy - przywale w osobówkę tą ciężarówką to prawdopodobnie kierowcom nic poważnego się nie stanie. Rower wpadnie pod auto - poważny uraz na zdrowiu lub trup.
  • Odpowiedz