Wpis z mikrobloga

Czasem mam wrażenie że katoliccy patrioci zatrzymali się mentalnie na poziomie bohaterów z wyidealizowanego i infantylnego świata stworzonego przez H. Sienkiewicza. Tak jakby nie zdawali sobie sprawy że to tylko fikcja literacka i świat wcale tak nie wyglądał.
Szlachta dbała o swój interes i miała w dupie zwykłego chłopa, król traktował religię czysto politycznie, biskup rypał żonę szlachcica (ewentualnie jego pachołka), a prosty chłop wierzył po swojemu łącząc katolicyzm z pogańskimi zabobonami i chwytając się czegoś co da mu nadzieję na lepsze jutro.
Żeby nie było, sam wychowałem się na dziełach tego pisarza i szanuje gościa, ale człowiek w pewnym wieku powinien dorosnąć. Ale czego można oczekiwać od ludzi do których pan w sukience przemawia jak do dziecka (a samo dziecko nierzadko łapie za kolano lub gdzie indziej).

#gimboateizm #bekazkatoli #katolicyzm #bekazprawakow #religia #polityka #bekazlewactwa #ateizm #bekazpisu
Serpentens - Czasem mam wrażenie że katoliccy patrioci zatrzymali się mentalnie na po...

źródło: temp_file4671317429631084410

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@przyjacielsen: To już sobie sam dopowiedziałeś, żeby mieć się z czym nie zgadzać.
Całość mojego wpisu implikuje to że ludzka natura jest taka sama bez względu na czasy, i nie ma co patrzeć z sentymentem na epoki minione, ani stawiać je za wzór moralności tak jak robią to środowiska konserwatywne. K------o ludzkie jakie znamy dzisiaj funkcjonowało tak samo dawniej.
  • Odpowiedz