Wpis z mikrobloga

#ukraina #rosja #wojna

Kadyrow proponuje uwolnienie jeńców w zamian za zniesienia sankcji na członków jego rodziny

Ramzan Kadyrow zaproponował uwolnienie schwytanych żołnierzy Sił Zbrojnych Ukrainy (AFU) w zamian za zniesienie sankcji wobec członków jego rodziny

- Mamy więźniów, których pojmaliśmy w Doniecku, Ługańsku. Przekazuję naszemu gościowi Scottowi Ritterowi listę jeńców. Jeśli zniosą sankcje na moją matkę, moje córki, niewinnych ludzi, konie, z wyjątkiem mnie, to wydamy tych ludzi – powiedział Kadyrow.

Do Groznego przybyła delegacja pod przewodnictwem byłego oficera piechoty morskiej i wywiadu armii amerykańskiej Scotta Rittera. To amerykański pisarz, były oficer wywiadu Korpusu Piechoty Morskiej Stanów Zjednoczonych, były inspektor ds. broni Komisji Specjalnej ONZ (UNSCOM) i skazany przestępca seksualny. Ritter jest współpracownikiem rosyjskich państwowych mediów RT i Sputnik i krytykiem administracji Joe Bidena w kwestii pomocy dla Ukrainy. Ritter porównał Ukrainę do „wściekłego psa”, który powinien zostać zastrzelony, a traktowanie Rosjan na mocy prawa ukraińskiego zrównał z traktowaniem Żydów przez nazistowskie Niemcy. O masakrę w Buczy oskarżył Ukrainę. We wrześniu ubiegłego roku były pełnomocnik rządu Morawieckiego ds. bezpieczeństwa przestrzeni informacyjnej Stanisław Żaryn nazwał Rittera "wygodnym narzędziem w rękach rosyjskiego systemu kłamstwa"

Był tu ktoś taki na wykopie kto podawał tego Rittera nawet jako eksperta i go cytował :)
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach