Aktywne Wpisy
mmmod +20
nie mogę iść do sklepu i powiedzieć żeby te p---y nie sprzedawały alkoholu mojej starej pijanej? marzenie ścietej głowy hm? aż zal dupe ściska bo całe osiedle wie że moja stara to pijaczka no i to oczywiste ze ktoś nie kupuje 300ml wódy dziennie na imprezke, będac 60 paroletnią kobietą, oby te p---y ze sklepy zdechły, dosłownie mam w dupie prawo konsumenckie, niech zdechną k---a na raka, jak moga to k---a robić
WolfSky +176
A oto Nasz wygrana!
Tak swoją drogą to babcia wybrała drugą xD powiedziała lewa od serca ale Krzysiu, albo reżyserka (( ͡° ͜ʖ ͡°)) myślała że chodzi o lewą stronę Krzysia no i jest.
Dzięki za wszystkie miłe słowa i pozdrawiam :D
#awanturaokase
Tak swoją drogą to babcia wybrała drugą xD powiedziała lewa od serca ale Krzysiu, albo reżyserka (( ͡° ͜ʖ ͡°)) myślała że chodzi o lewą stronę Krzysia no i jest.
Dzięki za wszystkie miłe słowa i pozdrawiam :D
#awanturaokase
#bekazpisu #sejm #neuropa #ekonomia #polityka
Pieniądze nie biorą się z nikąd, ktoś musi stracić by inny mógł zyskać.
@open_or_die: To czemu nie widzimy tego po inflacji?
@open_or_die Jesteśmy emitentem PLN. Możemy tworzyć pieniądze z niczego. a deficyt budżetowy też ma negatywną korelację z inflacją.
Płace w Polsce są niskie w porównaniu do absolutnie każdego wskaźnika, nam inflację fundowała akcja kredytowa i w mniejszym stopniu tarcze dla firm-zombie. W obu wypadkach chodziło o minimalizowanie bezrobocia.
@Filipterka25: co świetlejsi czytali ASE, które reaguje na badania, raporty i wykresy jak diaboł na wodę święconą.
Powody są dwa:
1. płace nie stanowią 100% wartości produktu - w Polsce stanowią ok 50% co wynika z udziału płac w PKB (dokładnej wartości nie znam i nie chce mi sie teraz szukać, ważne, że ten udział jest dla Polski jednym z najniższych w EU)
Tak więc, nawet, gdyby wszystkim
Przedsiębiorca w razie możliwości zawsze próbuje zrzucić koszt na kogoś innego i taką możliwością są choćby mniejsze podwyżki dla lepiej zarabiających.