Wpis z mikrobloga

@szklane_kapcie: Nie mam bezpośredniego porównania, ale w C# napisanie aplikacji z zerową znajomością składni jest proste, bo jest dużo helpów od MS. Ja od zera byłem w stanie napisać z lekką pomocą prowadzącego aplikacje strumieniowo przesyłającą obrazek i już sam aplikacje klient-serwer komunikującą się po autorskim protokole zamkniętym w TCP. Uważam, że to jest generalnie prosty język.
  • Odpowiedz
@korri: a nie lepiej COBOL?

@Black_Wolf: java srawa. Jak kolega @szklane_kapcie chce sie nauczyć jak dobrze lądować dupą na twardym (a często niekomentowanym i na maksa nie zrozumiałym) kodzie, to niech się uczy javy.

A wnioskując z pytania, skoro jest początkujący to niech się uczy C#. Chociaż nie, on jest za prosty, ma dużo skrótów myślowych. A ucz się javy :)
  • Odpowiedz
@korri: @nCore: haskell to nie jest glupi pomysl o ile bedzie sie w nim funkcyjnie programowalo. Potem latwiej sie bedzie nauczyc Clojure. No a Cobol jest jeszcze w wielu instytucjach bankowych, bo boja sie ruszac, wiec praca tez sie znajdzie.
  • Odpowiedz
@Black_Wolf: Języki funkcyjne to "niestety" przyszłość. Nauczenie się tej logiki "na czysty mózg" jest dużym atutem. Niedowiarkom polecam poszukać historii o rywalizacji w implementacji STM'a dla Haskella i C#
  • Odpowiedz
@korri: styl programowania imperatywny chyba nigdy nie straci na popularności. Natomiast funkcyjny bedzie tylko zyskiwal, ale nie sadze zeby wiecej niz 10-15% ogółu. Wystarczy popatrzyc jak Lisp jest stary i malo znany, ale Clojure widze ze zyskuje popularnosci w ofertach pracy.

Podrzucisz link do tej rywalizacji, bo nie wiem czego szukać.
  • Odpowiedz
@Black_Wolf: Prawdopodobnie historia o STM'ie pochodzi gdzieś z końca http://vimeo.com/72870631 ale nie jestem na 100% pewien.

Co do języków funkcyjnych to mój wniosek jest taki, że miażdżąca większość programistów funkcyjnych pochodzi ze świata "imperatywnego" i ma to głęboki wpływ na formułowanie przez nich problemów i ich implementację. To, że ktoś używa w kodzie funkcji map zamiast for'a jeszcze nie oznacza, że jest programistą funkcyjnym. Dlatego z uporem maniaka sugeruję wszystkim
  • Odpowiedz