Wpis z mikrobloga

Czy potencjometr/enkoder (wg mojej laickiej diagnostyki) to coś to będzie stanie wymienić każdy spec od naprawy audio/RTV?
Popsuty jest wzmacniacz gitarowy - wbudowane efekty gitarowe skaczą sobie z jednego na drugi, same z siebie.
Chyba takie coś się popsuło: https://allegro.pl/oferta/potencjometr-obrotowy-r9011-500k-l25-liniowy-11140075387
#elektronika #gitara
Brydzo - Czy potencjometr/enkoder (wg mojej laickiej diagnostyki) to coś to będzie st...

źródło: SHA_20231021_093547845_8.4.400

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czy potencjometr/enkoder (wg mojej laickiej diagnostyki) to coś to będzie stanie wymienić każdy spec od naprawy audio/RTV?

@Brydzo: tak. Musisz tylko się zdecydować, czy to jest potencjometr, czy enkoder, bo to dwa zupełnie różne elementy są. I oczywiście znaeźć taki sam gabarytami, z taką samą rezystancją i charakterystyką w przypadku potencjometru, bądź taką samą ilością kroków na obrut przy enkoderze, tu warto też zwrócić uwagę, czy jest inkrementalny, czy absolutny
  • Odpowiedz
ilością kroków na obrut

aaaaa, słoniocy, kajam się i w ramach samobiczowania skazuję na odblokowanie z czarnej listy Paliwody na tydzień.
  • Odpowiedz
  • 0
@Brydzo: znajdzie, spokojnie. Zacząłeś sam szukać, więc myślałem, że taki jest pomysł.

@Jarek_P: Myślałem, że otworzę, dmuchnę, chuchnę i zacznie działać. A potem dowiedziałem się, że istnieje coś takiego jak enkoder i się poddałem.
  • Odpowiedz