Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mam mamę na emeryturze która ledwo daję radę finansowo a ja jej nie pomagam ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Sprawa taka - moja matula, złota kobieta, przeszła pół roku temu na emeryturę. Wcześniej zarabiała dobrze, teraz dostaje jakieś nędzne 2500 miesięcznie. Z trybu że na wszystko jej starczało i oszczędzała przeszła do trybu od wypłaty z zusu to wypłaty.

Mieszka sama, utrzymuje dom, robi zakupy.

Ja dobrze zarabiam i chętnie bym ją wspomógł. Problem w tym, że to kobieta z zasadami i nie przyjmie 'od dziecka' ani grosza. Jak coś jej kupię przy okazji moich zakupów - ona to rozliczy co do złotówki i mi odda. Jak gotówki nie weźmie, zrobi mi przelew.
Za wszystko mi oddaje, za wszystko się rozlicza - tak robiła całe życie, tak robi ciągle.

Zdarza mi się ją 'oszukiwać' zaniżając wydane kwoty jednak jest to kropla w morzu. Czasem zajmuje się wnukami i chciałem ją zatrudnić 'na pół etatu' ale nie ma o tym mowy - 'zajmowanie się dziećmi to przyjemność i obowiązek babci'

Fizycznie pomagam jej jak mogę, ale finansowo nie znajduje sposobu a wiem, że jej cięzko i ten przeskok ze stabilnej sytuacji również ją trochę męczy. Znalezienie dorywczej pracy raczej w grę nie wchodzi bo swoje już w życiu przepracowała i dało jej to w kość.

Macie jakies pomysły jak temu zaradzić, jak wspomóc?

#pytanie #rodzina #kiciochpyta #zalesie

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim moja mama ma ok 1500 emerytury. Też nie łatwo przyjmuje kasę ale kilka patentów:
Opłacam jej komórkę bo po prostu jest na mnie
Wysyłam jej kasę co miesiąc 250 euro, oczywiście nie przyjmuje jej ale wytłumaczyłem jej że jako zapomogę rodzicowi mam z tego 80 euro zwrotu podatku. Więc zostawia sobie 80 a resztę mi odsyła (no nie przetłumaczysz)
Kupuję jej to czego potrzebuje a jej nie stać- lodówka, szafa
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @pieczony_szczur_z_ogniska: Może tak, może nie. Przezyć przezyje tylko ewidentnie bieduje w porównaniu do tego jak żyła wcześniej.

@wykopowy_brukselek Dzięki za ciekawą odpowiedź. Może rzeczywiście i moją do pierogów akoś zatrudnie bo robi świetne ;)

Ja nawet z kolegami się tak dokladnie nie rozliczam a z rodziną
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Stopien zycia jest zawsze subiektywny. Ja zarabiajac 8k uwazalem to za maks i bylem z tego mega zadowolony a na wykopie bylem wyzywany od biedakow i gosci bez zadnych ambicji i smiano sie ze mnie gdy stracilem ten poziom zycia i pytano dlaczego rozpaczalem skoro 8k na miesiac na reke to bieda xD
  • Odpowiedz