Wpis z mikrobloga

@Steve_Davis Rodzinne gospodarstwo ogrodnicze w podlubelskim Węglinku
- opowiadają o Hetmanie działacze chłopskiej partii z Lubelszczyzny, jednego z najważniejszych mateczników PSL.

A inni dodają: - Gdyby nie on PSL na Lubelszczyźnie, w okresie ośmioletnich rządów Prawa i Sprawiedliwości, mógłby najnormalniej w świecie nie przetrwać.

Krzysztof Hetman, rocznik 1974, pochodzi z Lublina. Na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej skończył wydział politologii. Pracę pisał u prof. Marka Żmigrodzkiego, specjalisty tematyki systemów politycznych, systemów partyjnych i teorii
  • Odpowiedz
@Steve_Davis Nie jest tajemnicą, że Hetmana do tego resortu ściągnęła minister rozwoju regionalnego z Platformy Obywatelskiej Elżbieta Bieńkowska. Późniejsza eurodeputowana z Katowic i europejska komisarz ds. rynku wewnętrznego i usług poznała młodego Krzysztofa Hetmana, kiedy pracował jeszcze w urzędzie marszałkowskim w Lublinie i zajmował się funduszami unijnymi.

- Elżbieta Bieńkowska piastowała wtedy równorzędne stanowisko na Śląsku - mówi Hetman.

Krzysztof Hetman wciąż piął się w górę. W 2010 r. - po tym jak
  • Odpowiedz
@Steve_Davis Zresztą o tych relacjach przekonałem się osobiście. Był początek lipca 2020 r. Tuż po nierozstrzygniętej pierwszej turze wyborów prezydenckich między Andrzejem Dudą a Rafałem Trzaskowskim umówiłem się z Hetmanem na rozmowę w jego biurze poselskim w centrum Lublina. Po kilkunastu minutach zadzwonił telefon, a lider PSL na Lubelszczyźnie przeprosił i zniknął za drzwiami sąsiedniego pomieszczenie. Kiedy po 30 minutach nie wrócił, wyszedłem.

Potem Hetman zadzwonił do mnie i przeprosił. Tłumaczył,
  • Odpowiedz