Wpis z mikrobloga

Oj, patrzcie jak bardzo przetworzone jedzenie jest niezdrowe! Gość jadł prawie 2 razy więcej kalorii niż wynosiło jego zapotrzebowanie kaloryczne, ale to wina przetworzonego żarcia, na zdrowej diecie gdyby jadł tyle kalorii by nie przytył. I tak jest w każdym badaniu z przetworzonym jedzeniem. Nie ma, powtarzam, nie ma żadnego badania w którym jedzenie przetworzonego jedzenia jest szkodliwe przy zachowaniu tej samej kaloryczności co grupa kontrolna. Są tylko pseudobadania, gdzie zwierzęta mają 20-30% większą masę niż grupa kontrolna i o, ale dziwne, wychodzą gorsze wyniki u nich xD i wniosek, że to wina przetworzonego jedzenia.
Tak, wiem, że chodziło tu też o to, że jedzenie "ultraprzetworzone" uzależnia. Ale ten mechanizm jest znany od wielu lat i występuje dosłownie we wszystkim, jedzenie ultraprzetworzone jest smaczniejsze, więc chcemy do niego szybciej wrócić i więcej go spożywać, tak samo, jak wolimy grać w wiedzmina 3, zamiast w jakiegoś crapa, to jest normalne, że chcemy wybierać to, co sprawia nam największą przyjemność, więc nie wiem co ta obserwacja miała udowodnić, a zdobyła aż 5 milionów wyświetleń, serio?
#dieta #zdrowie
Djuk94 - Oj, patrzcie jak bardzo przetworzone jedzenie jest niezdrowe! Gość jadł praw...
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Djuk94: ja ogladalem odcinek na galileo o sardynii gdzie jest duzo 100latkow to sekretem dlugiego zycia byl gorzysty terez to ze ludzie sie spotykali i spedzali czas razem a to co jedli to nic specialnego ale tez wino czerwone i sery plesniowe
  • Odpowiedz
  • 0
@teslamodels: Ich sekretem jest niski wskaźnik otyłości, w Polsce u ludzi starszych jest to 30%, czytałem kiedyś, że tam zaledwie kilka % ma otyłość, dlatego więcej ludzi dożywa sędziwego wieku.
  • Odpowiedz
@teslamodels: @Szyszkalogin Takie tam z wikipedi o najstarszej osobie w historii na świecie.

eanne Calment wzbudzała powszechne zainteresowanie na świecie, prowadzono liczne badania w celu zrozumienia jej przypadku długowieczności, któremu nie przeszkadzał kieliszek wina, palenie tytoniu do 117. roku życia oraz słodycze; sama Calment wskazywała jako źródło długowieczności optymizm i uśmiech. Jednym z jej powiedzeń na temat swojego długiego życia było Dobry Pan Bóg o mnie zapomniał. Jej postać
  • Odpowiedz
@Djuk94: to tak samo jak z tym idiotycznym filmem pełnometrażowym, gdzie facet przez jakiś czas miał się żywić tylko w mcdonaldsise, i zamiast jeść tyle kcal ile powinien to wpychał w siebie te żarcie do oporu, aż z przejedzenia rzygał na parkingu pod makiem xDD i jeszcze ludzie używali tego durnego eksperymentu aby udowodnić ze jedzenie z maka jest niezdrowe xD
  • Odpowiedz
  • 0
@szzzzzz: 1. Napisałem już w swoim poście, dlaczego organizm chce więcej takiego jedzenia i nie jest to odkrywcze. Na myszach dokładnie tak samo wychodzi ten eksperyment, myszy chętniej będą jeść przetworzone jedzenie bo jest smaczniejsze. U ludzi także tak jest i jest to samo chociażby z grami, chętniej ludzie sięgną kolejny raz po wiedźmina 3 niż w golluma i tak jest z każdym aspektem w życiu, więc nic dziwnego. Jednak
  • Odpowiedz
Nie ważne co się je, tylko ile

@Djuk94: #!$%@?, jak będziesz jadł codziennie to samo zamiast zbilansowanej diety to będziesz miał niedobory witamin i minerałów, już nie mówiąc o cukrzycy itp
  • Odpowiedz
@Djuk94 myślę że mozesz mieć rację z tym że jedzenie wysokoprzetworzonego jedzenia w takiej samej kaloryczności jak niskoprzetworzonego będzie równoznacznym z zachowaniem tej samej masy ciała, natomiast ważną kwestią jest nasze zdrowie w przyszłości. Wszystko co jest dopuszczone jako dodatki do żywności zostało przetestowane, ale jedynie krótkoterminowo. Nie wiemy jaki długofalowy wpływ na nasze zdrowie będzie miało jedzenie wysokoprzetworzonego jedzenia cały czas. A już teraz pojawiają się głosy że emulgatory zawarte
  • Odpowiedz
  • 0
@szzzzzz: Na zwierzętach było testowane przetworzone jedzenie przez całe życie i nie wystąpiły niepożądane skutki, ale rozumiem, jesteśmy Bogami i u nicienia c elegans, muszki owocówki czy myszy będzie inaczej niż u nas, królach życia, którzy wcale nie mają takich samych procesów w organizmie jak każde inne zwierzę xD
Z badaniami na wysokoprzetworzonym jedzeniu bym uważał, bo tak jak wcześniej pisałem, epidemiologia to nie nauka, tylko łatwe zdobywanie punkcików. wysokoprzetworzone
  • Odpowiedz
  • 0
@frutson: Smalec ma więcej niepożądanych tłuszczów nasyconych, czyli tych uważanych za złe, tłuszczów nienasyconych (czyli tych uważanych za dobre) również jest sporo, ale w oleju rzepakowym proporcje są znacznie lepsze, więc myślę, że każda myśląca osoba by się z Tobą nie zgodziła, ja natomiast mam to gdzieś, mogę jeść wszystko i będę żył długo w zdrowiu ;)
  • Odpowiedz
Jem od kilkunastu lat tylko to co mi smakuje i żadnych niedoborów

@Djuk94: ale to nijak ma się do twojego twierdzenia że "nie ważne co się je, tylko ile", bo tobie akurat może smakować zbilansowana dieta zawierająca dużo warzyw, podrobów, nie zawierająca cukru itp., i będziesz gadał wow jem to co lubie i super się czuję, no przy takiej diecie to rzeczywiście szok i niedowierzanie. A inny debil weźmie sobie
  • Odpowiedz