Oj, patrzcie jak bardzo przetworzone jedzenie jest niezdrowe! Gość jadł prawie 2 razy więcej kalorii niż wynosiło jego zapotrzebowanie kaloryczne, ale to wina przetworzonego żarcia, na zdrowej diecie gdyby jadł tyle kalorii by nie przytył. I tak jest w każdym badaniu z przetworzonym jedzeniem. Nie ma, powtarzam, nie ma żadnego badania w którym jedzenie przetworzonego jedzenia jest szkodliwe przy zachowaniu tej samej kaloryczności co grupa kontrolna. Są tylko pseudobadania, gdzie zwierzęta mają 20-30% większą masę niż grupa kontrolna i o, ale dziwne, wychodzą gorsze wyniki u nich xD i wniosek, że to wina przetworzonego jedzenia. Tak, wiem, że chodziło tu też o to, że jedzenie "ultraprzetworzone" uzależnia. Ale ten mechanizm jest znany od wielu lat i występuje dosłownie we wszystkim, jedzenie ultraprzetworzone jest smaczniejsze, więc chcemy do niego szybciej wrócić i więcej go spożywać, tak samo, jak wolimy grać w wiedzmina 3, zamiast w jakiegoś crapa, to jest normalne, że chcemy wybierać to, co sprawia nam największą przyjemność, więc nie wiem co ta obserwacja miała udowodnić, a zdobyła aż 5 milionów wyświetleń, serio? #dieta #zdrowie
@proszebardzo2: Napisałem, że nie ważne co się je, tylko ile, a 10 zwykłych pączków to ponad 3k kalorii, więc pewnie, że taka osoba nie będzie zdrowa, gdyby jadła 2k kalorii pączków dziennie, to pewnie nic by się nie działo, ale raczej nikt nie zrobi takiego eksperymentu, aby to sprawdzić, bo jedzenie pączków jest zbyt nudne na dłuższą metę.
@Vegasik69: piszesz o @anonymous_derp i jednym z jego eksperymentów kulinarnych, zjadł też kiedyś pterodaktyla i bardzo dużą ilość marynowanych filetów śledziowych (z solą). Wielka szkoda że już nie mirkuje (╯︵╰,)
@Djuk94: tłuszcze nasycone są dobre tłuszcze wielonienasycone są złe oliwa, masło, łój, smalec są dobre tak samo jak olej z awokado czy innych orzechów. oleje z nasion to gówno szybko oksydujące i powodujące stan zapalny. każdy mądry rasista i antysemita ci to powie
@frutson: Widzę, że ty taki chłopak na opak jesteś, dobra niech Ci będzie, gdybyś robił badania epidemiologiczne to by pewnie wyszło, bo tam każda dowolna hipoteza autora wychodzi, jeżeli się weźmie odpowiednią próbę badawczą ( ͡°͜ʖ͡°)
@Djuk94: Dieta powinna być zbilansowana i w miarę możliwości oparta o jak najwięcej produktów świeżych i niskoprzetworzonych. Organizm potrzebuje wielu mikroskładników, które są często tracone w procesie przetwórstwa, a zamiast tego dostajemy polepszacze i konserwanty, których długotrwałe spożycie może powodować negatywne skutki zdrowotne, jak choćby właśnie niekorzystne nawyki żywieniowe. Do tego, przetworzona żywność produkowana jest z najtańszych składników, niekiedy o wątpliwej jakości. Aczkolwiek należy tu zaznaczyć, że nie o samą żywność
@MostlyRenegade: Jakie negatywne skutki mogą proponować, jakieś wartościowe badanie nieepidemiologiczne, bądź epidemiologiczne, ale ze zmiennymi kontrolowanymi takimi jak: wiek, bmi, tudzież wzrost/waga, aktywność fizyczna?
Najgorsze jest to, jak ktoś piszę coś, jakby to było faktem, bazując na gównianych badaniach i ludowych twierdzeniach, wiesz jak wyglądało badanie zatwierdzone przez WHO, które wykazało, że czerwone mięso jest czynnikiem kancerogennym? Wzięto ponad 200k ludzi z grupy wiekowej 20-45, podzielono na jedzących mięso i niejedzących,
@MostlyRenegade: Ja ufam nauce, a ludzie potrafią tylko pseudonaukowo udowodnić fakty w badaniach epidemiologicznych oraz w badaniach klinicznych na zwierzętach, które oczywiście muszą utuczyć, aby miały 15-20% większa masę niż grupa kontrolna, bo inaczej nie wyjdzie, że jedzenie przetworzone jest niezdrowe xD
Tak, wiem, że chodziło tu też o to, że jedzenie "ultraprzetworzone" uzależnia. Ale ten mechanizm jest znany od wielu lat i występuje dosłownie we wszystkim, jedzenie ultraprzetworzone jest smaczniejsze, więc chcemy do niego szybciej wrócić i więcej go spożywać, tak samo, jak wolimy grać w wiedzmina 3, zamiast w jakiegoś crapa, to jest normalne, że chcemy wybierać to, co sprawia nam największą przyjemność, więc nie wiem co ta obserwacja miała udowodnić, a zdobyła aż 5 milionów wyświetleń, serio?
#dieta #zdrowie
tłuszcze wielonienasycone są złe
oliwa, masło, łój, smalec są dobre tak samo jak olej z awokado czy innych orzechów. oleje z nasion to gówno szybko oksydujące i powodujące stan zapalny. każdy mądry rasista i antysemita ci to powie
Aczkolwiek należy tu zaznaczyć, że nie o samą żywność
Najgorsze jest to, jak ktoś piszę coś, jakby to było faktem, bazując na gównianych badaniach i ludowych twierdzeniach, wiesz jak wyglądało badanie zatwierdzone przez WHO, które wykazało, że czerwone mięso jest czynnikiem kancerogennym? Wzięto ponad 200k ludzi z grupy wiekowej 20-45, podzielono na jedzących mięso i niejedzących,