Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mircy mam dylemat. Planuje budowę domu i zastanawiam się czy pchać się w dom z garażem. Obecnie mam auto pod chmurką i ile razy muszę rano w zimie po dużych opadach doprowadzać go do stanu używalności to mnie krew zalewa. Niestety w tym miejscu moje przekonanie co do tej inwestycji się kończy. Z racji tego, że dom nie byłby zbyt duży (100 - 120m) to nie chce żeby się to skończyło, że to będzie "garaż z domem" zamiast na odwrót. Dwa, to patrząc na perspektywę przyszłości i fakt, że zmierzamy do konieczności przesiadania się na elektryki, to jakoś nie czuje się przekonany do trzymania elektryka w garażu (kwestia bezpieczeństwa).

Co sądzicie, czy przy budowie niezbyt dużego domu jest sens pchać się w garaż?

#budujzwykopem # budownictwo

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: garaż nie musi być w bryle, może być doklejony, postawiony na drugim końcu działki, jak nie, to zwykła wiatavdoklajona z boku domu z ściankami wypinananymi, żeby śniegu nie n------o. Kupisz nowe auto, to będziesz klnął, że nic nie masz, bo rdza wyjdzie szybciej
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: dom z garazem zawsze beda wyzsze koszty ogrzewania bo brama garazona nie jest super szczelna, ale obecnie ktorzy robia dom i w jednej bryle przejscie pod daszkiem do garazu, czyli jakas stodola + doklejony garaz i ciekawie to wyglada i energetycznie moze sie spinac
  • Odpowiedz
  • 0
Doklej garaż z boku, zawsze to jedna sciana mniej. Między garażem a domem daj docieplenie aby nie tracić energii na grzanie garażu.
  • Odpowiedz
  • 0
@mirko_anonim sensowny garaż to minimum 30m2, jak masz kasę żeby wybudować dodatkowe 30
m2 niemal po cenie m2 domu to buduj.
W innym przypadku pomyśl o osobnym. Zamiast murowanego możesz postawić z płyty warstwowej, wyjdzie 2 razy taniej
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: garaż to nie tylko auto - rowery, deski, narty, sprzęt ogrodowy, narzędzia etc. Jak ogranicza Ciebie budżet to postaw garaż obok z tańszych materiałów/gotowca
  • Odpowiedz