Wpis z mikrobloga

Zarabiam 9000 brutto na UOP, będę poniżej 26 roku życia jeszcze przez 3 lata. Nowy pracodawca proponuje mi b2b i 13000. Jak podejść do tematu? Czy to się oplaca? Jeśli to za mała kwota, to od jakiej byłoby okej? Help, nigdy nie miałem z tym styczności

#praca #b2b #finanse
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@harrible: Nie da się tego porównać jeden do jednego, na b2b nie masz L4 i urlopu, jesteś prostszy do w-------a z pracy, jeśli uważasz że dożyjesz to emerytury też nie. Natomiast podatkowo wychodzi to dużo lepiej. Szczerze mówiąc ja bym brał to 13 net na b2b, poszedł w skalę podatkową w----ł furę w koszty w pierwszym roku, ale to musisz sam sobie rozważyć za i przeciw. jak coś to jest
  • Odpowiedz
@harrible: jeszcze kwestia czy na UOP masz możliwość KUP... Wtedy to się jeszcze inaczej kalkuluje. Jak nie ma urlopu w cenie to ja bym się raczej nie pchał. Ale to już kwestia jakie znosisz ryzyko (większa odpowiedzialność na b2b), jak patrzysz na ZUS (L4, emerytury itd.), jakie koszta byś mógł robić itd.
Ja np. po 3 latach wracam na UOP dla spokoju ducha
  • Odpowiedz
  • 0
@Cachorro nie mam niestety możliwości KUP na UOP, a na b2b dostałbym pewne 26 dni urlopu płatnego. Odpowiedzialność za b2b - mówisz o tej wynikającej z samo-rozliczania się? Bo stanowisko to Project Manager i w zakresie wykonywanych obowiązków to raczej bezstresowo
  • Odpowiedz
@harrible: mówię o odpowiedzialności wobec osób 3 czyli np. klienta końcowego. Jak go narazisz na straty albo np. nawet firmę dla której nasz kontrakt i ci to udowodnią to normalnie odpowiadasz majątkiem do wysokości strat. UOP reguluje to do max 3 pensji.

Nie jest to częste, ale się zdarza. Niedawno ktoś na wykopku pisał, że jego ziomek dostał 100k+ za błąd w skrypcie który wywalił dane z db które powinny
  • Odpowiedz
@xentropia: to znajdź mi takie gdzie owu nie ma miliona wykluczeń i jest od dobrej firmy ubezpieczeniowej nie ITubezpieczenia Sp z o.o. ciężko o takie coś dla programistów;)

Sam nad tym myślałem i nie znalazłem sensownego co by faktycznie dało spokój i pewność.
  • Odpowiedz