Wpis z mikrobloga

Rzecznik Play – Tak na poważnie to mem jest ultra słaby, ponieważ dotyczy bardzo ważnych kwestii, z których powagi chyba nie do końca zdaje sobie spora część like’ującyh i share’ujących tę grafikę (…) Tym razem sprawa jest dużo bardziej poważna, bo dotyczy życia i wolności tysięcy ludzi. I mam nadzieję, że sytuacja na Ukrainie nie będzie przez Was postrzegana jak śmieszny facebookowy mem.

// Znalezisko

W takim razie piosenka Siekera, motyka też jest ultra słaba, bo była w pewnej mierze śmiesznym facebookowym memem (zanim powstał Facebook… a nawet zanim wyprodukowano pierwszy tranzystor). Rozumiem intencje pana Marcina Gruszki, część osób z pewnością przekleja ten obrazek bezrefleksyjnie; pomijam już, że firma Play poczuła potrzebę zajęcia stanowiska w tej sprawie. Myślę, że jednak większość z łatwością zauważa drugie dno i humorystyczny obrazek jest dla nich wyrazem dezaprobaty dla polityki Rosji. Oczywiście przypomniana przeze mnie satyryczna piosenka była reakcją na absurd wojny i bezsilność, obecna reklama jest tylko cennym wyrazem opinii publicznej, ale funkcja humoru jest tutaj bardzo podobna.

Pod spodem fragment filmu Zakazane piosenki

#oswiadczenie #staa

staa - Rzecznik Play – Tak na poważnie to mem jest ultra słaby, ponieważ dotyczy bard...
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@szymekk: Według artykułu ze znaleziska do tej kwestii rzecznik odniósł się oddzielnie

Rzecznik Play rozsądnie stwierdził, że rozprzestrzeniania się memu z Putinem nie można w żaden sposób ograniczyć i nie ma sensu pozywać jego autora i udostępniających go internautów o naruszenie dobrego imienia marki (…) My nie znamy się na polityce i proszę nie mieszajcie Play do tego. Każdy z nas ma swój prywatny punkt widzenia na ten temat, ale
  • Odpowiedz