Aktywne Wpisy

mam_spanko +577
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Pieskor +409
Dopiero ostatni pobyt w szpitalu dobitnie pokazał mi jakim gównem jest nałóg tytoniowy. To co widziałem zryło mi beret.
1. Facet po 50, gula na gardle, nie jest w wstanie rozmawiać, zabieg go czekał 8 godzinny, z dużym ryzykiem że to może być jego ostatni zabieg. Lekarz przychodził do niego co chwile i prosił o to o tamto i absolutny zakaz palenia. Co robił? Wychodził średnio co 2h na zwykłego śmierdziucha mając totalnie
1. Facet po 50, gula na gardle, nie jest w wstanie rozmawiać, zabieg go czekał 8 godzinny, z dużym ryzykiem że to może być jego ostatni zabieg. Lekarz przychodził do niego co chwile i prosił o to o tamto i absolutny zakaz palenia. Co robił? Wychodził średnio co 2h na zwykłego śmierdziucha mając totalnie
źródło: img_1_1701090027150
Pobierz@konsul543: Teaż uważam, ze powinno się pisać "jest napisane" a nie "pisze" chociaż znawcy twierdzą, ze obie wersje są poprawne.
Ale jak idę ulicą i widzę g---o, to raczej nie powiem "sra" tylko "jest nasrane" to raczej logiczne. Przynajmniej dla mnie.
Chodzi mi o zwroty ludzi typu:
-tam przecież pisze
Co dla mnie brzmi dosyć dziwnie, bo ta czynność, pisanie, jest już raczej xakonczona
@i_teraz_wchodze_ja_caly_na_bialo: jacy znawcy? przecież jedyna poprawna forma to "jest napisane".
Pisze tylko w czasowniku, 3cia osoba, czas teraźniejszy. Np. Jacek właśnie pisze rozwiązanie w swoim zeszycie.
Ale uwierz mi, kłóciłem się kilka lat temu z kimś w Internecie i pokazał mi stronę, gdzie było uznane "pisze" i "jest napisanie" jako dwie prawidłowe dopuszczalne zwroty.
Cieszę się, że jednak wersja "jest napisane" jest jedyną poprawną
---------
"...Jeśli chcemy stosować poprawną polszczyznę, powinniśmy zawsze mówić „tam jest napisane”. Słowo „napisane” cechuje czas przeszły - ktoś
@konsul543: pisze.
Częstotliwość odświeżania monitora sprawia, że wyraz ten pisany jest kilkadziesiąt razy na sekundę.
@konsul543: naucz się czytać przecież chłop napisał, że pisze