Aktywne Wpisy

Czy tylko ja mam wrażenie, że w 2026 roku bycie konsumentem w Polsce to sport ekstremalny dla ludzi o stalowych nerwach?
Idziesz do sklepu po masło - kiedyś 250g, potem 200g, teraz coraz częściej straszy 170g w tej samej cenie. Kupujesz chipsy - w środku więcej azotu niż ziemniaków. Zamawiasz burgera w knajpie, płacisz 50 zł, a dostajesz coś, co rozmiarem przypomina zestaw dla dzieci. Do tego dochodzą „noworoczne aktualizacje” cen prądu
Idziesz do sklepu po masło - kiedyś 250g, potem 200g, teraz coraz częściej straszy 170g w tej samej cenie. Kupujesz chipsy - w środku więcej azotu niż ziemniaków. Zamawiasz burgera w knajpie, płacisz 50 zł, a dostajesz coś, co rozmiarem przypomina zestaw dla dzieci. Do tego dochodzą „noworoczne aktualizacje” cen prądu
W czym najbardziej odczuwasz „strzyżenie” klienta na początku 2026 roku?
- Spożywka - mniejsza gramatura, wyższa cena 27.1% (320)
- Spożywka - gorszy skład (tanie zamienniki) 4.5% (53)
- Media i opłaty (nowe taryfy za prąd, gaz, śmieci) 17.0% (201)
- Gastronomia (mikro porcje w makro cenach) 21.7% (256)
- Subskrypcje i apki (podwyżki za netflixa, itp) 3.8% (45)
- Usługi i fachowcy (fryzjer, mechanik, remonty) 13.3% (157)
- Nieruchomości (czynsze i mityczne „opłaty") 7.0% (82)
- Elektronika (gorsza jakość, psucie po gwarancji) 2.1% (25)
- Paliwo i transport (bilety, benzyna, parkingi) 1.9% (22)
- Inne - wyjaśnię w komentarzu 1.5% (18)
piotr-szczerek +26

W końcu i mi się udało wziąć BK2%. Żałuję jedynie tego, że dałem się wrobić typowym naganiaczom na spadki. Zaraz ebnie, już spadki, piękna to była bańka. Momentami czułem się jak na bankierze. Jakieś analizy, że będzie spadało. Czekałem od jesieni 2021, skuszony podnoszonymi stopami, postami o tym że ceny spadną, a za swój wkład kupię coraz to większe mieszkanie. Niestety, do spłaty mam jakieś 200k więcej kapitału w kredycie, tylko przez to, że słuchałem anonimowych doradców na wykopie. Bynajmniej rata mniejsza niż gdybym miał zmienne. Coś za coś. Jedyne czego się obawiam to w przypadku problemów i sprzedaży kwadratu dalej, to ja zostanę z gorącym kartoflem (bo wysoki kapitał), a ten na zmiennej dużo łatwiej wyjdzie z problemów.
Dobrze że kupiłem? Proszę oczywiste 3 osoby, które usilnie naganiają na spadki o nieodpowiadanie na pytanie. Proszę o odpowiedź innych co kupili z BK2%, jak się czujecie? Zadowoleni?
#nieruchomosci
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Bait? To prawda. Baitem jest pisanie o domu 300m za 900k z wykończeniem. Nawet foty fundamentu nie wrzucisz, bo ktoś Cię wystalkuje po samych fundamentach hehe
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta