Aktywne Wpisy
diGIO +70
Niemieckiemu agentowi nie mieści się w głowie, że można prowadzić suwerenną politykę.
Tak to jest jak fajnopolaki wybierają kukolda na premiera.
Widać, że wojna się ma ku końcowi i źle to wygląda dla kijowskiego reżimu, najpierw wyciekło nagranie jak chad Orban sztorcuję kijowskiego narkomana a teraz to ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#bekazlewactwa #ukraina #rosja #wojna #polityka
Tak to jest jak fajnopolaki wybierają kukolda na premiera.
Widać, że wojna się ma ku końcowi i źle to wygląda dla kijowskiego reżimu, najpierw wyciekło nagranie jak chad Orban sztorcuję kijowskiego narkomana a teraz to ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#bekazlewactwa #ukraina #rosja #wojna #polityka
źródło: image
Pobierz
grzesiecki +171
Pierwszy raz układam płytki, wiem że #!$%@?, ale chcę się pochwalić
#majsterkowanie #zrobtosam #ciekawostki #glazurnik15k #stepujacybudowlaniec
#majsterkowanie #zrobtosam #ciekawostki #glazurnik15k #stepujacybudowlaniec
źródło: temp_file5213025786390140720
Pobierz

Jest powiedzmy kilkadziesiąt różnych dostępów ssh, kilkadziesiąt ftp, baz danych itp itd... jakie macie sposoby?
Komentarz usunięty przez autora
Jesli chodzi o klucze to te przydzielane sa indywidualnie, fizycznie sa przekazywane poprzez udostepnienie klucza w malym volumenie truecrypta a haslo do tego przekazywane jest smsem.
@korri: Gdzie sie tylko da - to tak, ale czasem srodowisko UAT, stageing czy produckcja nie ma dostepu do LDAPa
Nie da sie tego inaczej zrobic jesli supportujesz systemy okolo bankowe, sądowe czy inne przechowujące bardzo wrażliwe dane.
@matiit: Mozliwe, jeśli się patrzy z perspektywy firmy w której są cztery osoby. Też w takiej pracowałem. W obecnej zaczynałęm jak było mniej niż 50 osób i wszystko było bardziej na luzie :)
Potem się zaczęły większe pieniądze i większa odpowiedzialność.
@korri: Nie o to chodzi :)
Czasem srodowiska produkcyjne sa calkowicie wewnetrzne po stronie klienta. Serwerami zajmujemy się my niemal w 100%, ale nie wyobrażam sobie by bank albo duża firma energetyczna zgodziła się na ustanowienie tunelu / VPNa żeby się łączyć do kerberosa czy LDApa w siedzibie firmy supportującej.
Bezpieczniaki by ze śmiechu poumierali gdyby im takie zgłoszenie wysłać :)
@matiit: Moim zdaniem u mnie w firmie też nie jest za bardzo korpo. Dosyć wysokie miejsce w krajowym GPTW i atmosfera w pracy nie majaca za wiele wspolnego z korpo.
Aha - moze powienienem dodac ze to w Dublinie :) I firma jest irlandzka.
A jak juz bardzo muszą to dadzą nam jeden klucz RSA a drugi trzymają sami i przy każdym logowaniu, oprócz hasła (które expiruje co parę dni) i cyferek z klucza RSA - potrzebuje jeszcze do nich dzwonić w celu uzyskania kliku znaków