@silvaa76 @mk321 zawsze do wyliczenia składników używam kalkulatora pizzy z KMP. Ilości składników na jedną porcję to 290-300g mąki, Hydracja 63-67%, sól 35g, oliwa 35g. Akurat na to ciasto proporcje są poniżej na screenie :D #rzulte :D
Jak już mam wyliczone składniki to tutaj robilem to tak: 1. Przygotować bige. 90% wyliczonej mąki nuvola + 10% mąki Manitoba, 45% wyliczonej zimnej wody, 0.8-1% wyliczonej masy maki drożdży swiezych czyli w tym przypadku
@Tekturka: możesz napisać ludkom którzy się podpalą, że przepis na ciasto #!$%@? da jak im się piec rozpędza do 220 stopni. Przerobiłem w życiu ponad 20 przepisów, cudów, kamieni a trzeba było po prostu postawić piec i nawet zakalec zajebiście smakuje.
@pottymouth może bezrgi tak nie wyrosną ale raczej jest ok :) najważniejsze żeby odpalić opcje grill jeśli jest możliwość i kamień dać na ostatnią półkę pod grzałka, żeby był jak najbliżej grzałki górnej
@Szczek_Achada no tak, piec ma mega duże znaczenie, ale akurat to ciasto o większej hydrscji i tak się wypięła w niższej temperaturze ok 350-370 stopni. Mój piekarnik się rozgrzewa z grillem do 330 i myślę że też by dało radę :)
@pottymouth: nie jest. I to nie znaczy, że nie zrobisz zjadliwej pizzy. Zrobisz. Nawet Cię pochwalą. Ale patrząc po swoim przykładzie tyle czasu i energii zmarnowałem na wszystkie rady, porady, przepisy, mąki że w tym czasie mogłem postawić 10 piecy. A jak masz piec to gwarantuje, że nawet zwykły podpłomyk smakuje obłędnie.
ja bym tylko mniej sera dał i więcej sosu, ale to kwestia gustów :-)
Jak już mam wyliczone składniki to tutaj robilem to tak:
1. Przygotować bige. 90% wyliczonej mąki nuvola + 10% mąki Manitoba, 45% wyliczonej zimnej wody, 0.8-1% wyliczonej masy maki drożdży swiezych czyli w tym przypadku