Wpis z mikrobloga

#pytanie #ksiegowosc #pracbaza #b2b
Pytanie do osób na b2b. Czy w przypadku gdy miesięcznie będę miał 1 fakturę do rozliczenia, opłaca się brać księgową czy lepiej to robić samemu z pomocą jakiejś aplikacji typu imfakt.
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Haczinson: Sam sobie odpowiedz na pytanie, ile księgowa weźmie i czy Cie to boli. Ja ogarniam miesięcznie od 5 do 15 faktur sam - poświęcam na to pół godziny raz w miesiącu przez taką wlasnie aplikację, bo wolę te 250 PLN zamiast na księgową przeznaczyć na cos przyjemniejszego.
  • Odpowiedz
@Haczinson ja prowadzę sam, nie ma praktycznie różnicy czy 2 czy 10 faktura. Pewnie czasu chcesz/lubisz to robić sam i czy możesz zainwestować ok 20h w pierwszych miesiącach na rozgryzienie tego. Potem to będzie do 15 minut przy jednej fakturze.
Polecam Infakt zniżką z mojego linku
https://www.infakt.pl/polecam/biurorachunkowe
Przy 1-3 fakturach w miesiącu, będzie najtańsza opcją i według mnie ma najprzyjemniejszy interfejs. Jak się zarejestrujesz to zadzwoni też potencjalny księgowy i po
  • Odpowiedz
@Haczinson: Ja mam jedną fakturę przychodową i zero kosztownych miesięcznie i rozliczam się sam w infakt. Place 5zl/miesiąc, nie ma w tym nic trudnego.
Musisz pamiętać, że jeszcze trzeba wysyłać ZUS dra co miesiąc z ZUS pue.
  • Odpowiedz
@Haczinson ja mam Ksiegowa, wystawiam jedna fakturę i czasem jakieś koszty wpadną. Wzialem Ksiegowa, która orientuje się w mojej branży i jestem zadowolony, bo wskazała mi kilka, przez które mógłbym dostać solidne kary. Wiec wg mnie jeśli orientujesz się dobrze w prawie podatkowym, wiesz dokładnie jakie dokumenty musisz składać i wiesz jak rozmawiać z US. To śmiało rób sam. Ja jednak uważam, ze za cenę spokoju bo ogarnia mi to profesjonalistka
  • Odpowiedz
@Haczinson jakbys byl na ryczalcie to w ciemno bym poradzila samemu, na skali wiecej do przypilnowania (m in limit wejscia do vat i obl zdrowotnej). Segregator tak czy siak musialbys zalozyc bez ksiegowej i wzzystko drukowac (tak najlepiej, niedawno sie przekonałam ze jak trzymasz na kompie to jak padnie plyta główna wsio pojdzie w p---u). No i bez ksiegowej musialbys ogarnac program do ksiegowosci, zobaczyc cY dobrze ustawiony tj. czy zdrow
  • Odpowiedz