Wpis z mikrobloga

Właśnie wróciłem z pierwszej wizyty córki lvl3 u dentysty. 5 zębów mlecznych do leczenia z próchnicy. Zapłaciłem 200 zł, żeby się dowiedzieć, że muszę wydać jeszcze 2,5k. Na serio to tyle kosztuje czy ja akurat wybrałem drogiego dentystę? (taki dobrze oceniany, dla dzieci). Ktoś ma doświadczenia w tym temacie? #wykop30plus #wykop40plus #dentysta #dzieci
MrSilesia - Właśnie wróciłem z pierwszej wizyty córki lvl3 u dentysty. 5 zębów mleczn...

źródło: temp_file56396818699815088

Pobierz
  • 244
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@xkajteqx w Norwegii dzieci beż zębów mają obowiązkowy przegląd u dentysty- biorą wymaz z dziąseł i sprawdzają czy jest bakteria odpowiedzialna za próchnice, jeśli tak to już na same dziąsła jest jakaś masc/preparat przeciwprochniczy. Serio 3 lata i pierwsza wizyta u dentysty, bo pewnie coś małą bolało to trochę późno
  • Odpowiedz
@Drezv: soki można, ale z umiarem, czyli nie codziennie i ważne żeby nie popijać ich przez cały dzień. Jeden z lepszych nawyków jaki można i warto wyrobić w dziecku już od niemowlęctwa to picie zwykłej wody (smakowe to też cukier).
  • Odpowiedz
@MrSilesia: Ze Śląska jesteś? Wydaje mi się trochę za drogo. Chyba, że te zęby są mocno zmasakrowane. W mojej okolicy biorą 200zł za małe wypełnienie mleczaka u normalnego dentysty - tzn. takiego nie przehajpowanego ocenami. Szczerze, to ja bym to jeszcze zweryfikował u kogoś innego.
  • Odpowiedz
@MrSilesia: U nas 230 za wypełnienie mleczka, dentysta dziecięcy Poznań. I tak młodemu nagadała bajek że walczy z bakteriami na zębach że zrobili to bez znieczulenia. No ale 2 zęby a nie 5.
  • Odpowiedz
@MrSilesia: gdzie Ty mieszkasz ??? Jedź do waszej ulubionej pisowskiej Polski B, to samo zrobisz za mniej niż 800zł
Druga sprawa, jak to możliwe, że dziecko 3letnie ma próchnice? Tutaj trzeba się mocno zastanowić nad sobą jako rodzice...
  • Odpowiedz
@MrSilesia: mleczaki i tak wypadną z czasem, nie ma co inwestować w zęby które i tak straci. Jak będzie miała na stale to też nie warto inwestować, będzie znow problem, krzywe żeby, suma summarum zapłacisz w c--j kasy za jej uzębienie, prostowanie itd które na starość i tak się rozleci. Dlatego zrob to raz a porządnie, zbieraj na implanty i do końca życia będzie miała spokoj. Żaden dentysta Ci tego
  • Odpowiedz
@MrSilesia przerabiałem to samo z corka ktora miala wtedy dwa lata z ta różnica ze moja miala usuwane mleczne dwojki czy tam trojki, nie sluchaj leszczy z tego portalu co nie maja dzieci i c---a wiedza. o mleczaki się dba tak jak o normalne zęby. trzeba je ratowac jesli jest co. jesli jest zaawansowana próchnica to lepiej usunąć i poczekac na stalet. moja ma teraz szesc lat i dopiero stale wychodza
  • Odpowiedz
@Erwos próchnica mogla zostac dziecku podarowana od dziadka babki ciotki po pocalunku w policzek nawet. i tak sie to konczy jedno dziecko nie myje zebow zjada tony slodyczy a drugiemu sie cos takiego przytrafi. przerabialem temat
  • Odpowiedz
  • 0
@MrSilesia zawsze możesz spróbować przy jakieś szkole u stomatologa na nfz, jak się trafi sympatyczna stomatolog to jest spoko. My początkowo też leczylismy prywatnie, poszło lekko 1.5k, ale odkąd mała jest bardziej ogarnięta to leczymy mleczaki na nfz.
  • Odpowiedz