Aktywne Wpisy

cheture +17
jakie macie plany na piątek wieczur
lyncz +134
TL;DR:
Pamiętacie moją nówkę sztukę Konę, która zdechła po 700 km, a krakowskie ASO potrzebowało 2 tygodni na ściągnięcie akumulatora? Dziś rano zadzwonili: "Naprawione, można odbierać!". Urwałem się z roboty, przedzierałem przez zakorkowany Kraków ponad godzinę. Odbieram auto, wyjeżdżam za bramę serwisu i... na deskę wjeżdża czerwona ikona braku ładowania xD. Wrócili do punktu wyjścia. Rzuciłem im kluczykami na blat, zrównałem ich procedury z ziemią i zostawiłem tam ten złom.
Wersja dla koneserów korpo-absurdu:
Mirki,
Pamiętacie moją nówkę sztukę Konę, która zdechła po 700 km, a krakowskie ASO potrzebowało 2 tygodni na ściągnięcie akumulatora? Dziś rano zadzwonili: "Naprawione, można odbierać!". Urwałem się z roboty, przedzierałem przez zakorkowany Kraków ponad godzinę. Odbieram auto, wyjeżdżam za bramę serwisu i... na deskę wjeżdża czerwona ikona braku ładowania xD. Wrócili do punktu wyjścia. Rzuciłem im kluczykami na blat, zrównałem ich procedury z ziemią i zostawiłem tam ten złom.
Wersja dla koneserów korpo-absurdu:
Mirki,

Hej, mam prawo wziąć kredyt 2% i zastanawiam się co robić. Moja sytuacja: 200k oszczędności, średnio 15k na rękę miesięcznie (it), z potencjałem na podwyżkę.
Dostałem kredyt ze stałym oprocentowaniem na mieszkanie w dobrej lokalizacji (obok sklepy, szkoły, niedaleko centrum handlowe itp) z połączeniami autobus/tramwaj~65 metrów, mieszkanie słoneczne (południe wschód).
Rata 5k, cena mieszkania 800+k.
Pojawiła się też opcja wziąć mieszkanie ~62m, w trochę gorszej lokalizacji (mniej zabudowana, sklepy trochę dalej, drogi potrafią się tam korkować), ale dalej z połączeniem tramwajowym i autobusowym (tylko dłużej trzeba jechać o ~10-15min), mieszkanie ciemne (północ-wschód).
Rata byłaby około 2.5k według kalkulatorów, cena mieszkania 700k.
Oba mieszkania z miejscami postojowymi podziemnymi, oba standard deweloperski i będą wybudowane za około rok.
Chciałem wziąć kredyt i "szybko" spłacić, bo nie lubię płacić odsetek, ale nawet nadpłacając 5k w pierwszym przypadku, musiałbym przez 8 lat żyć bez większych wygód. W drugim przypadku przez 10 lat nie martwiłbym się tym, bo spłacałbym głównie kapitał, a po 10 latach mógłbym spłacić od razu resztę pozostałego kredytu. Druga kwestia to jednak ryzyko, w razie problemów w pracy i gospodarce ratę 2.5k można bez problemów płacić nawet pracując za średnią krajową, a jednak rata 5k mogłaby sprawić problemy.
Mam też w głowie, że jest inflacja, pensje rosną, ta rata się po jakimś czasie będzie dewaluowała, ale jeszcze nie wiadomo jak nowy rząd będzie walczył z inflacją i czy nie wejdziemy w jakąś głęboką recesję żeby zbić inflację.
#nieruchomosci #kredythipoteczny
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
A - jesli jestes singlem to nie kwalifikujesz sie do beki
B - jesli jestes w zwiazku i pytasz tutaj co kupic to jestes uposledzony
@wetorek2: Jak widać.
@mirko_anonim Bierz gorsze w ramach BK2% niż lepsze na komercyjnym kredycie.
@controll: Właśnie o to chodzi w moim wpisie. Brać kredyt zwykły, gdzie rata wynosi 5k, ale mieszkanie jest lepsze w wielu aspektach, czy brać kredyt 2% na gorsze