Wpis z mikrobloga

a skoro używało się tego od kiedy żyjesz to znaczy że musi tak być jej umrzesz?

@szalony_kundel_lenina: nie, tak nie musi być. Podaję tylko dowolne określenia, których można używać.

ewolucja języka jest naturalna

@szalony_kundel_lenina: oczywiście, jak najbardziej.

używanie jednego z rodzajów jako domyślnego to szkodliwe uproszczenie, które odchodzi do lamusa

@szalony_kundel_lenina: używanie zwrotów, których nawet nie można odczytać jest szkodliwe. Wyobrażasz sobie dostać taki neutralny tekst do przeczytania z
@Laaq: jak pierwszy raz zobaczyłam formę z x stwierdziłam że to super pomysł żeby nie pisać np "odwiedziłeś/odwiedziłeś" albo "odwiedziłeś/aś", ale teraz mi sie to jednoznacznie kojarzy z niebinarnością to nie używam xd
@Laaq: być może chodzi o to, żeby zmieścić więcej tekstu a użycie x zastępuje a i e?

Pewnie zastępuje też o :D
Jak nudne trzeba mieć życie, żeby chcieć mieć o?
To taki trend w socjalach po prostu, nie ich wymysł w sumie bo mi się przewijał na wielu portalach już. W sumie to X zastępujesz A/E i ma to sens.

@Krs90: to już mogli zrobić "Czy kupił_ś... i przynajmniej widać luke na właściwą literę a nie jakieś łamańce jęzkowe z iksami w środku
@Mtsen: wstawiasz zamiast x a/e i git. Lepsze to niż jak w szkole było coś typu „napisz jak spędziłeś wakacje”. To już ostro nie były czasy, że dziewczynki nie mogły się uczyć xD Z durnych pomysłów ten z „x” nawet podoba się dla mnie