Wpis z mikrobloga

@Seneszal: Piękny!
- Jak łączony? Domino? Kołki? Tradycyjne łączenia?
- Jakie drewno?
- Frezarka, czy stół?
- Sam sklejałeś blat z kawałków czy kupowany?

Poka warsztat!
  • Odpowiedz
Niestety Polacy nie mają gustu i uwielbiają kloce z Bodzio

@rafal-heros: tak, Polacy kupują meble z mdf w sieciówkach a nie ręczną robotę z drewna, bo nie mają gustu. Zupełnie nie ma to nic wspólnego z pieniędzmi.
  • Odpowiedz
  • 1
@Scutacarus: Od surowej deski do gotowego stołu zszedł z tydzień. Ale po drodze były ze 3 klejenia i 4x woskowanie, więc wszystko musiało odpowiednio długo schnąć.

Z prac ręcznych to ewentualnie coś dłutem popracuję i doszlifuję ręcznie jakieś zakamarki.
Z świetnych urządzeń, z których korzystam to frezarka Domino. Genialna rzecz, której używam prawie do wszystkiego.
  • Odpowiedz
  • 0
@trzeci: Rzeczywiście używam Domino. Genialne urządzenie do bardzo mocnych i wygodnych połączeń. Stolik jest w całości dębowy i potem, bez żadnego barwienia woskowany. Wszystko robiłem od surowej deski, więc blat też sam kleiłem. A mój warsztat jest niestety raczej niefotogeniczny...
  • Odpowiedz
  • 1
@koko_jumbo_i_do_przodu: Używałem wosku twardego olejnego Osmo. Na jednym ze stołów użyłem go trzy lata temu i do tej pory się trzyma przy jakiejś podstawowej pielęgnacji i normalnym, codziennym użytkowaniu mebla.

Generalnie przy wosku lub oleju dobrze jest dbać o powierzchnię. Nie zostawić na przykład na noc rozlanej herbaty.

Ważne jest dodatkowo właściwe nałożenie. Ja zawsze rozprowadzam go w temperaturze co najmniej pokojowej lub lekko podgrzewam, robię delikatny szlif międzywarstwowy, po
  • Odpowiedz
  • 2
@pasztet_w_lasce: Tak. Robiłem już meble według pomysłu klienta, przerabiałem i dostosowywałem gotowe projekty, albo na przykład proponowałem własne projekty przy ogólnym zarysie przedstawionym przez klienta.
  • Odpowiedz