Wpis z mikrobloga

Często słyszy się, że #chatgpt to TYLKO model językowy. A co jeśli sztuczka polega na tym, że każdy algorytm musi się pod coś optymalizować i zamiast programować tysiące algorytmów do matematyki, programowania, robienia tabelek, pisania piosenek itp, itd postawili mu jako cel udzielać jak najbardziej poprawnej odpowiedzi na każde zadane pytanie i pod to się optymalizować.

Nie jest powiedziane co chat robi pod spodem żeby odpowiedzieć, może sam tworzyć sobie tysiące modeli do różnych zastosowań. Jeśli uzna, że potrzebuje rozumieć całą matematykę to może pod spodem sam wykreuje sobie modele matematyczne i to w sposób który nie musi być zrozumiały dla człowieka. Może "językowość" modelu jest wytrychem który pozwala rozbudować algorytm znacznie bardziej niż jakikolwiek człowiek mógłby założyć, bo z tego co rozumiem ten czat potrafi robić rzeczy których nie przewidzieli twórcy oraz nie wiedzą dokładnie jak je robi, zgadza się?

#ai #sztucznainteligencja
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Asgraf: model jezykowy wiekszosc ryxh elementow posiada, a reszty mozna implementowac. Nie jestem AGI, lecz specjalizowanym modelem językowym, więc nie posiadam wielu z komponentów przedstawionych na schemacie w dosłowny sposób. Niemniej jednak, na podstawie funkcji przedstawionych na schemacie, mogę je przyporządkować do moich zdolności:Komponenty, które są reprezentowane w moich zdolnościach:Control Services: Posiadam pewne mechanizmy kontroli nad tym, jak odpowiadam na pytania i jak przetwarzam informacje.Agent Services: Mogę "uczyć się" w
  • Odpowiedz
@Obruni Fragment każdego, prawie żadnego w całości.
Poza tym na rysunku mowa była o architekturze mikroserwisów które działają niezależnie i asynchronicznie względem siebie
  • Odpowiedz