Wpis z mikrobloga

@Imperator_Wladek: Druga sprawa, zaczęła spadać w 2015, czyli reforma poprzedników zadziałała.

Podobne kłamstwo jest z bezrobociem, TVP/PiS lansują 15%, ale gdy PO oddawało władzę to spadało ono i wynosiło 9%, teraz z 5% jest, więc zasługa ich raczej żadna. Mają jedynie farta bo przez sytuację demograficzną brakuje ludzi do pracy i stąd niskie bezrobocie.
  • Odpowiedz
@CzaryMarek: Bo dopiero pod koniec rządów PO udało się wprowadzić rozwiązania, które faktycznie zadziałały, tak to prawda PO przez długi czas miała ogromny problem z luką VAT i to za ich czasów wzrosła popularność tego precederu, wprowadzane rozwiązania nie działały, ale to właśnie pod koniec ich rządów wprowadzono rozwiązania na których najbardziej skorzystał PiS w pierwszych dwóch latach rządów.

Btw, zapytaj kolegów z Nowogrodzkiej jak tam ze ściągalnością tego zaległego
  • Odpowiedz
@Furox: No tak biedaki, przez 5 lat im cały czas rosło, po 5 latach na 3 lata spadło tyle co kot napłakał i akurat jak przychodził PiS to zgarnął cały tort. Paskudny PiS ich blokował przez te wszystkie lata przed wprowadzaniem rozwiązań mających zmniejszyć lukę.
Nieprawdopodobnie sprany mózg.
  • Odpowiedz
Paskudny PiS ich blokował przez te wszystkie lata przed wprowadzaniem rozwiązań mających zmniejszyć lukę.

A gdzie ja Ci napisałem, że PiS im blokował wprowadzenie tych rozwiązań? Przecież wprost napisałem, że PO miało przez cały okres rządów z tym ogromny problem i nie mieli na to żadnego pomysłu, na pomysł wpadli pod koniec swoich rządów, a śmietankę za to zdążył spić już PiS.

Nieprawdopodobnie sprany mózg.

No nie wiem kto ma tu ma
  • Odpowiedz
A gdzie ja Ci napisałem, że PiS im blokował wprowadzenie tych rozwiązań? Przecież wprost napisałem, że PO miało przez cały okres rządów z tym ogromny problem i nie mieli na to żadnego pomysłu, na pomysł wpadli pod koniec swoich rządów, a śmietankę za to zdążył spić już PiS.

@Furox: Mieli problem i nie mieli rozwiązań. Ich wdrożenie JPK PiS zmienił z dobrowolnego na inny system, już obowiązkowy. Za faktury na
  • Odpowiedz
Warto dodać, że za jakieś 90% spadku luki VAT odpowiadał JPK opracowany przez PO. PiS nie zrobiłprzy tym nic, nawet nie zagłosowali za przyjęciem JPK.

Odpowiedz

@TheDziobaker: To dlaczego nie osiągnięto tych 5% w 2016 roku? Może dlatego, że PO za to nie odpowiada. Niektórzy nie potrafią przyjąć do wiadomości rzeczywistości bijącej z danych na jakie patrzą (lub jakie ignorują).

w skład pakietu zmian systemowych wchodziły m.in.: utworzenie Krajowej Administracji Skarbowej, wprowadzenie mechanizmu podzielonej płatności, pakietu uszczelniającego VAT, pakietu paliwowego, pakietu przewozowego, wprowadzenie obowiązku przesyłania ewidencji VAT w postaci JPK VAT (jednolity plik kontrolny VAT
  • Odpowiedz
@DRESIARZZ:

Druga sprawa, zaczęła spadać w 2015, czyli reforma poprzedników zadziałała.

a co to za reforma, która zaczęła działać w 2017 gdy widać najbardziej wyraźny wzrost wpływów z VAT?
To jest zasługa lepszej ściągalności
  • Odpowiedz
@Okcydent: Proponuje mniej TVP, bo widzę, że został wywołany kolejny bożek PiSowców czyli bezrobocie, bo sieroty po PRL dalej żyją latami 90, Balcerowiczem i likwidacją nikomu nie potrzebnych zakładów co nic produktywnego nie robiły xD

Przypominam, że to za pierwszych rządów PiS bezrobocie sięgnęło 18%, gdzie za PO wynosiło w szczycie 14.4%, jak już tak się tym fiksujemy.
Z resztą gadanie o tym jak to PiS bardzo dobrze uczynił w
  • Odpowiedz
@DRESIARZZ: Nie jest prawdą, że niskie bezrobocie wynika z demografii. Mamy obecnie najwięcej osób pracujących w historii mimo, że demograficznie jest nas coraz mniej. Oznacza to, że dzięki pojawieniu się godnych warunków pracy i możliwości praktycznie każdy kto ma dwie ręce pracuje.
  • Odpowiedz
Z resztą gadanie o tym jak to PiS bardzo dobrze uczynił w Polsce z bezrobociem mija się z celem, bo niskie bezrobocie wynika tak naprawdę tylko z tego, że na rynek pracy wchodzi niż demograficzny, a z rynku schodzi wyż, więc brakuje rąk do pracy, co też nie jest wcale takie dobre bo winduje koszty pracy, a co za tym idzie ceny towarów i usług.

@Furox: nieprawdą to jest, niż
  • Odpowiedz
@Furox: No tak. W 31 października 2005 zaprzysiężony zostaje rząd K. Marcinkiewicza. Bezrobocie wynosi wtedy 17,3% po czym rośnie z sezonowością do 18% w lutym i spada. I spada. Gdy J. Kaczyński w listopadzie 2007 roku podaje rząd do dymisji to bezrobocie wynosi 11,2%. To jest dość pokaźny spadek. Potem mamy rządy Tuska i Kopacz. Start z 11,2%. Potem spadek do 8,8% (w październiku 2008) i rajd do góry. Od
  • Odpowiedz
@ShadyTalezz:

nieprawdą to jest, niż został wypełniony przez imigrantów

Nie został, bo dalej jest deficyt pracowników także tam gdzie są imigranici. Dodatkowo imigranci jeśli wypełniają luki po niżu, to wypełnieją je w miejscach, gdzie Polacy i tak nie chcieli i nie chcą
  • Odpowiedz
Mam wrażenie, że znów jest wywoływany "zły" bożek "bezrobocie". Nie chce mi się po raz kolejny przypominać, że bezrobocie do pewnego poziomu ma wręcz korzystny wpływ na gospodarkę.

@Furox: Ale nie 15 czy 20% do cholery. 5% maks. Dwucyfrowe bezrobocie to jest społeczny problem. Miliony ludzi wyjechały z Polski. Czechy ze stabilniejszą sytuacją ominęła wielka emigracja. Młodzi wyjadą a potem zdziwienie, że nie ma komu dzieci rodzić.
  • Odpowiedz
@Imperator_Wladek to teraz kalkulator w dłoń i liczymy kwoty bezwzględne. W 2015 luka VAT wyniosła ok 41 mld zł. W 2022 luka VAT wyniosła ok 12 mld. Czyli luka zmalała o 29 mld zł. A wpływy VAT wzrosły w tym czasie o (uwaga) 107 mld zł Wpływy z VAT rosną przede wszystkim dlatego że więcej wydajemy. Pan płaci, Pani płaci, wszyscy płacą
  • Odpowiedz