Wpis z mikrobloga

@Rst00:

z czego 1000 jest od Juniorów po bootcampie co nie potrafią nic xD

tak tak, nikt nic nie umie, kazdy z nich to piekarz bo bootcampie xd

z pierwszych 500 beda mieli z 50 kandydatow do obrobienia i jak bedziesz 1000 w kolejce to ci nawet bot nie odpisze z podziekowaniem
@Slavcel: @cppguy @Volantie

Skoro faktycznie mają 1200 CV to pewnie wszystkich nie przetworzą ale jestem w stanie sobie w takiej sytuacji wyobrazić jak ktoś otwiera CV, patrzy na doświadczenie - nie ma === kosz. Spokojnie dałoby się pewnie po tym odfiltrować 90% tych CV bo ja nadal obstawiam że to są ludzie po bootcampach lub ci którzy uwierzyli że można łatwo i szybko zacząć w IT. Reszta to będzie ludzi mających
@Rst00 czasami firmy mają specjalne filtry ktore analizują CV ale to idzie sie troche na tym sparzyć bo nie wszystkie informacje idzie wylapac, albo ktos zapisze pewna informacje w taki spsob ze system to zle wyłapie.

Generalnie i tak nie oszkukujmy sie. 1300 cv na miejsce to naprawde w #!$%@? i mozesz miec tam faktycznien1000 osob po bootcampie ktore malo umieja ale rownie dobrze mozesz miec 20 ogarniaczy ktorzy szukaja prace pol
@gharman wiesz, czasami firma nie szuka 1 kandydata tylko kilku a do tego CV wysyła się raczej hurtem więc z tych 60 osób chętnych do pracy będzie pewnie z 50% bo niektórzy albo chcą iść żeby ponegocjować stawkę z obecnym pracodawcą albo już znajdą do tego czasu jeszcze coś innego
@Rst00: Tak jak wspomniane wyżej, to się często automatycznie przefiltrowuje, kolejne etapy potrafią być również zautomatyzowane np. Codility gdzie trzeba rozwiązać zadanie w określonym czasie i jak nie będziesz mieć więcej niż x punktów to dostajesz zwrotkę sorry, spróbuj za jakiś czas.
@cr6d: Zaczynanie od Reacta którego klepie co 2 osoba w IT zamiast niszowych technologii to słaby pomysł, React i JSX stał się tak niesamowicie popularny, że próg wyjścia jest cholernie wysoki.
Swoją drogą to świetna technologia, uwielbiam Reacta. Jeśli już chcesz startować na Junior Front Enda z Reactem naucz się też dobrze Next.JS razem z Reactem bardzo fajnie wyglądają w CV.

W tej chwili jedyny sposób na dostanie się do IT
@mrcino: jakie sa te niszowe technologie ktorych aktualnie warto sie uczyc? bo ja wlasnie sie ucze reacta, tsa i pythona :D
Go?
a moze Rust?
Python + Django juz passe?
@gharman: @cr6d COVID wywołał takie spustoszenie w IT, że ja #!$%@?... Obecnie trendy redukcji etatów w IT są wszędzie i duże korporacje co najwyżej nie rekrutują więc znalezienie pracy w IT jest cholernie trudne. Złoty pociąg odjechał z pandemią a sytuacja stała się tragiczna w ciągu ostatniego roku gdzie korporacje zwalniały po kilkadziesiąt % zatrudnionych w działach IT. Także jest naprawdę cięąko bo jest na rynku dużo doświadczonych devów szukających roboty.
@mrcino: wiem jaka jest sytuacja, nie spieszy mi sie bo mam prace w innej branzy, ale uzywam programowania troche na codzien w pracy i spodobalo mi sie, dlatego chetnie bym sie uczyl tych technologii ktore maja przyszlosc, zaczalem od reacta tsa i pythona bo tego najwiecej w necie, a teraz bym chcial sie sie skupic na cos przyszlosciowego
@gharman: To ucz się GO.

Ewentualnie z innej beczki polecam Clojure - https://clojure.org/ funkcyjny dialekt Lisp, język w ciągu ostatnich kilku lat dostał skrzydeł, udało się na nim postawić cały bank - NuBank, jeden z największych brazylijskich banków i od tamtej pory środowisko enterprise zaczęło w niego mocno cisnąć. Używa go również Walmart w USA i Michelin, Ci od opon.
@marraju

Ale nikt nie przeczy, że wielu z nich to właśnie jacyś hindusi, przecież tak jest od wielu lat. Tylko, że to nie zmienia faktu, że nadal na takim poziomie junior/mid, takich którzy mają stosowne doświadczenie i są z kraju do którego aplikują też jest ogromna liczba, a wakatów mniej niż wcześniej, a niektórzy to tutaj przedstawiają jakby prawie wszyscy to byli tego typu hindusi i bootcampowcy i tak naprawdę to może