No to wtedy zostaje "tylko" ponad 200 osób, którzy już coś potrafią. A ty musisz jednocześnie poza skillami konkurować z nimi stawką. Nadal niezbyt pocieszające ( ͡°͜ʖ͡°)
@Rst00 @Slavcel @cppguy @schriker Kogo wy oszukujecie? Skoro polecialo 1300 cv to spokojnie 20-30 cv jest z polecenia osob ktore tam pracują. W sensie wiecie, kolega / znajomy podrzuci cv do HR
Druga sprawa nie ma opcji zeby ktos z hr przetworzyl wszystkie cv. Wezmie 200-300 wybierze z tego grupke kilku osob i czesc
Skoro faktycznie mają 1200 CV to pewnie wszystkich nie przetworzą ale jestem w stanie sobie w takiej sytuacji wyobrazić jak ktoś otwiera CV, patrzy na doświadczenie - nie ma === kosz. Spokojnie dałoby się pewnie po tym odfiltrować 90% tych CV bo ja nadal obstawiam że to są ludzie po bootcampach lub ci którzy uwierzyli że można łatwo i szybko zacząć w IT. Reszta to będzie ludzi mających
@Rst00 czasami firmy mają specjalne filtry ktore analizują CV ale to idzie sie troche na tym sparzyć bo nie wszystkie informacje idzie wylapac, albo ktos zapisze pewna informacje w taki spsob ze system to zle wyłapie.
Generalnie i tak nie oszkukujmy sie. 1300 cv na miejsce to naprawde w #!$%@? i mozesz miec tam faktycznien1000 osob po bootcampie ktore malo umieja ale rownie dobrze mozesz miec 20 ogarniaczy ktorzy szukaja prace pol
@Rst00: @Volantie @schriker @Slavcel @cr6d moze byc i 95% hinduskich botow, to i tak zostaje 60 osob ktore botami nie sa. 60 osob ogarniajacych na jedno miejsce to chyba calkiem duzo i tak
@gharman wiesz, czasami firma nie szuka 1 kandydata tylko kilku a do tego CV wysyła się raczej hurtem więc z tych 60 osób chętnych do pracy będzie pewnie z 50% bo niektórzy albo chcą iść żeby ponegocjować stawkę z obecnym pracodawcą albo już znajdą do tego czasu jeszcze coś innego
@Rst00: Tak jak wspomniane wyżej, to się często automatycznie przefiltrowuje, kolejne etapy potrafią być również zautomatyzowane np. Codility gdzie trzeba rozwiązać zadanie w określonym czasie i jak nie będziesz mieć więcej niż x punktów to dostajesz zwrotkę sorry, spróbuj za jakiś czas.
@cr6d: Zaczynanie od Reacta którego klepie co 2 osoba w IT zamiast niszowych technologii to słaby pomysł, React i JSX stał się tak niesamowicie popularny, że próg wyjścia jest cholernie wysoki. Swoją drogą to świetna technologia, uwielbiam Reacta. Jeśli już chcesz startować na Junior Front Enda z Reactem naucz się też dobrze Next.JS razem z Reactem bardzo fajnie wyglądają w CV.
@mrcino: jakie sa te niszowe technologie ktorych aktualnie warto sie uczyc? bo ja wlasnie sie ucze reacta, tsa i pythona :D Go? a moze Rust? Python + Django juz passe?
@gharman: @cr6d COVID wywołał takie spustoszenie w IT, że ja #!$%@?... Obecnie trendy redukcji etatów w IT są wszędzie i duże korporacje co najwyżej nie rekrutują więc znalezienie pracy w IT jest cholernie trudne. Złoty pociąg odjechał z pandemią a sytuacja stała się tragiczna w ciągu ostatniego roku gdzie korporacje zwalniały po kilkadziesiąt % zatrudnionych w działach IT. Także jest naprawdę cięąko bo jest na rynku dużo doświadczonych devów szukających roboty.
@cr6d: ale wiecie, że to są tysiące CV z Indii i Filipin, nawet jak stoi „praca z biura - Kraków” to Hindusi z Dżalalalallalabadu będą wysyłać prawie w ciemno. Ci co bardziej bezczelni będą dopytywać o pakietu relokacyjne i wizy. Taka korporacyjna wersja send bobs and vagene ( ͡°͜ʖ͡°)
@mrcino: wiem jaka jest sytuacja, nie spieszy mi sie bo mam prace w innej branzy, ale uzywam programowania troche na codzien w pracy i spodobalo mi sie, dlatego chetnie bym sie uczyl tych technologii ktore maja przyszlosc, zaczalem od reacta tsa i pythona bo tego najwiecej w necie, a teraz bym chcial sie sie skupic na cos przyszlosciowego
Ewentualnie z innej beczki polecam Clojure - https://clojure.org/ funkcyjny dialekt Lisp, język w ciągu ostatnich kilku lat dostał skrzydeł, udało się na nim postawić cały bank - NuBank, jeden z największych brazylijskich banków i od tamtej pory środowisko enterprise zaczęło w niego mocno cisnąć. Używa go również Walmart w USA i Michelin, Ci od opon.
Ale nikt nie przeczy, że wielu z nich to właśnie jacyś hindusi, przecież tak jest od wielu lat. Tylko, że to nie zmienia faktu, że nadal na takim poziomie junior/mid, takich którzy mają stosowne doświadczenie i są z kraju do którego aplikują też jest ogromna liczba, a wakatów mniej niż wcześniej, a niektórzy to tutaj przedstawiają jakby prawie wszyscy to byli tego typu hindusi i bootcampowcy i tak naprawdę to może
It's over
No to wtedy zostaje "tylko" ponad 200 osób, którzy już coś potrafią. A ty musisz jednocześnie poza skillami konkurować z nimi stawką. Nadal niezbyt pocieszające ( ͡° ͜ʖ ͡°)
tak tak, nikt nic nie umie, kazdy z nich to piekarz bo bootcampie xd
z pierwszych 500 beda mieli z 50 kandydatow do obrobienia i jak bedziesz 1000 w kolejce to ci nawet bot nie odpisze z podziekowaniem
Kogo wy oszukujecie? Skoro polecialo 1300 cv to spokojnie 20-30 cv jest z polecenia osob ktore tam pracują. W sensie wiecie, kolega / znajomy podrzuci cv do HR
Druga sprawa nie ma opcji zeby ktos z hr przetworzyl wszystkie cv. Wezmie 200-300 wybierze z tego grupke kilku osob i czesc
Skoro faktycznie mają 1200 CV to pewnie wszystkich nie przetworzą ale jestem w stanie sobie w takiej sytuacji wyobrazić jak ktoś otwiera CV, patrzy na doświadczenie - nie ma === kosz. Spokojnie dałoby się pewnie po tym odfiltrować 90% tych CV bo ja nadal obstawiam że to są ludzie po bootcampach lub ci którzy uwierzyli że można łatwo i szybko zacząć w IT. Reszta to będzie ludzi mających
Generalnie i tak nie oszkukujmy sie. 1300 cv na miejsce to naprawde w #!$%@? i mozesz miec tam faktycznien1000 osob po bootcampie ktore malo umieja ale rownie dobrze mozesz miec 20 ogarniaczy ktorzy szukaja prace pol
Swoją drogą to świetna technologia, uwielbiam Reacta. Jeśli już chcesz startować na Junior Front Enda z Reactem naucz się też dobrze Next.JS razem z Reactem bardzo fajnie wyglądają w CV.
W tej chwili jedyny sposób na dostanie się do IT
Go?
a moze Rust?
Python + Django juz passe?
Ewentualnie z innej beczki polecam Clojure - https://clojure.org/ funkcyjny dialekt Lisp, język w ciągu ostatnich kilku lat dostał skrzydeł, udało się na nim postawić cały bank - NuBank, jeden z największych brazylijskich banków i od tamtej pory środowisko enterprise zaczęło w niego mocno cisnąć. Używa go również Walmart w USA i Michelin, Ci od opon.
Ale nikt nie przeczy, że wielu z nich to właśnie jacyś hindusi, przecież tak jest od wielu lat. Tylko, że to nie zmienia faktu, że nadal na takim poziomie junior/mid, takich którzy mają stosowne doświadczenie i są z kraju do którego aplikują też jest ogromna liczba, a wakatów mniej niż wcześniej, a niektórzy to tutaj przedstawiają jakby prawie wszyscy to byli tego typu hindusi i bootcampowcy i tak naprawdę to może