Wpis z mikrobloga

mireczki z #programowanie #python #backend potrzebuje pomocy. Chciałbym w firmie napisać program frontend vue + backend python do obsługi wielu komend (pochodzących z różnych paczek firmowych). Paczki pozwalają na komunikacje po COM z urządzeniami, które rozwijamy. Ja jestem testerem i prawie każdy pracownik za pomocą tych paczek łączy się z tymi urządzeniami. Jedna paczka służy do wgrywania softu, druga do zgrywania błędów, trzecia do kasowania i tak dalej. Paczki rozwijane są od kilkunastu lat i firma poszła w ich rozdrobnienie (i w sumie dobrze, bo niektóre są ogromne).

Teraz clue, szukam sposobu, aby mój backend, który będzie stał na jakimś serverze robił coś takiego.

Użytkownik Ja (albo dowolny pracownik) klikam guzik w vue, który wysyła "komendę", żeby zczytano błędy z urządzeniami. Mój server to przetwarza w ten sposób, że on to zapytanie potrafi zrealizować po stronie klienta, czyli użytkownika, a nie na serverze (który nie ma takiego urządzenia podłączonego).

W ten sposób jedyne co mi przychodzi do głowy to nie używanie żadnego servera tylko hostowanie tego backendu na komputerze każdego pracownika, po prostu byłby uruchamiany ze startem systemu. Frontend byłby hostowany, a api po prostu szłoby po localhoście.

Słyszałem, że jest coś takiego jak RPC, ale powiem szczerze nie znalazłem tam nic co by mi pomogło, dlatego pytam was mireczki. W razie pytań pytajcie, postaram się dopowiedzieć pewne rzeczy.
  • 1