Wpis z mikrobloga

@Tortcebulowy: @mecenassrenas

To nie jest mem tylko komiks i to kiepski jak już udowodniono powyżej. Mem to komunikat obrazkowy przenoszący jakąś uniwersalną myśl. Jak np morda januszaalfa - widzisz typa i automatycznie myślisz o Areczkach.
@smk666: no ferromagnetycznych może i nie, ale czy pole elektromagnetyczne nie indukowałoby się w dowolnym metalu rozgrzewając go? Jak się nie mylę to wiele piecu hutniczych działa w ten sposób
@smk666: byłem na rezonansie z obrączką na palcu i jestem pewny że elektromagnes nie dziala cały czas. Do póki maszynka nie ruszyła to nie czułem żeby obrączką reagowała, a potem czułem tylko wibracje.
1. To nie jest mem, nie każdy "śmieszny" obrazek w internecie to mem
2. Jeśli obrazek przedstawia głupoty to nie widzę powodu dlaczego by tych głupot nie móc sprostować
no ferromagnetycznych może i nie, ale czy pole elektromagnetyczne nie indukowałoby się w dowolnym metalu rozgrzewając go

@Thome:
Owszem, ale musiałoby to być zmienne pole magnetyczne i to o specyficznej dla danego metalu częstotliwości. Cewki detektora w rezonansie mają jednak rzędy wielkości mniejszą indukcję magnetyczną, niż duży elektromagnes o stałym polu.

nie czułem żeby obrączką reagowała, a potem czułem tylko wibracje.

@open_or_die:
Właśnie dlatego, co napisałem wyżej - podczas pracy
to u nich powszechnie w obiegu nie ma żadnych monet wykonanych z metalu ferromagnetycznego

@smk666: w odpowiednio silnym polu magnetycznym metale mogą nabyć takie zdolności
a wyłącza się go jedynie na czas prac serwisowych

@smk666: Nie wyłącza się go wcale, bo to nie elektromagnes, tylko nadprzewodzące cewki, najczęściej zanurzone w ciekłym helu. Wypuszczenie gazu w kilka sekund nagrzewa "magnes", rozmagnesowuje jednorazowo cały rezonans i staje się on bezużyteczny.
Tak się robi, jak demontują stare urządzenie- jest na YT kilka filmików:
tellet - >a wyłącza się go jedynie na czas prac serwisowych

@smk666: Nie wyłącza się...
Wypuszczenie gazu w kilka sekund nagrzewa "magnes", rozmagnesowuje jednorazowo cały rezonans i staje się on bezużyteczny.

@tellet:
No to co to za operacja, jak nie wyłączenie? Potem można ponownie uruchomić maszynę ale jest to kosztowny i długotrwały proces, często związany z wymianą wielu uszkodzonych podzespołów.
Przecież to jest wiedza powszechna, może nieco popularnonaukowa

@smk666: :D no to lecimy z koksem:

Przecież elektromagnes w rezonansie jest włączony cały czas a wyłącza się go jedynie na czas prac serwisowych

jeśli mem ma korzenie amerykańskie to u nich powszechnie w obiegu nie ma żadnych monet wykonanych z metalu ferromagnetycznego oprócz rzadkich i kolekcjonerskich stalowych jednocentówek z 1943 kiedy z racji wojny oszczędzano metale kolorowe.

Elektromagnes o takiej wielkiej indukcji