Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mam trochę mętlik w głowie w związku z rynkiem #nieruchomosci . Chciałbym kupić swoje pierwsze mieszkanie i celowałem raczej w deweloperskie 3 pokoje, jednak mogę obecnie przeznaczyć 150tys. na wkład własny co jest na styk samych mieszkań (te które mnie interesują to 630-670k) a gdzie jeszcze miejsce postojowe czy komórka lokatorska. Myślałem żeby dozbierać przez rok i wtedy kupić (realnie jestem w stanie za rok mieć dodatkowe 80k czyli lacznie ok. 230k). Teraz myślę że może jednak warto zmienić oczekiwania i kupić mieszkanie 2 pok i załapać się na BK2 bo za rok może nie być dostępny ten program a sytuacja kredytowa i mieszkaniowa może być zupełnie inna niż teraz. Mieszkanie 2pok to wydatek 510-550k. Co wy byście zrobili w takiej sytuacji? Brać 2pok czy jednak dozbierać do 3pok? #nieruchomosci #kredythipoteczny

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: dozbierywałem latami i ceny nieruchomosci ciagle szly w gore. wiec teraz albo nigdy :) w dlugim terminie ceny ida tylko w gore. a kolejne wybory dopiero za 4 lata wiec ten program bk 2% sie skonczy zaraz po wyborach :)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Nie ma sensu gonić cen. Robiłem podobnie jak kolega wyżej i finalnie tylko na tym straciłem. Kupuj dwupokojowe (jego wartość będzie rosła razem z cenami nieruchomości) w razie czego sprzedasz i kupisz większe.
  • Odpowiedz
@chinesebox: jak można wymienić mieszkanie? wyprowadzisz się na wynajem? nikt ci nie da kasy na miesiac zebys znalazł kolejne i sie przeprowadził.
No może że jakiś pośredniak i stracisz na tym 100k

Teraz chciałbym zmienić trzypokojowe na czteropokojowe 800k vs 1.2mln i nie mam mozliwosci innej oprócz kupna wpierw tego za 1.2mln i w sumie z poprzednim rób co chcesz
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: proponowalbym Ci zmienic oczekiwania i mieszkac troche dalej ale w wiekszym mieszkaniu i brac teraz poki caly narod sie dolozy do tej raty bo z koncem roku obudzisz sie z reka w nocniku
z dojazdem sobie poradzisz a brak jednego pokoju bedzie doskwierac caly czas

@dzem_z_rzodkiewki kupowanie na zakladke to powszechny proceder, miesiac czy dwa przy takiej transakcji nikogo nie zbawi. Czytalem tu ostatnio ze ktos zmienial na wieksze
  • Odpowiedz