To są rzeczy, które mnie przekonały, oczywiście są też wady, ale ja w przeciwieństwie do niektórych, głosuję ZA kimś, a nie PRZECIWKO komuś.
- Jasna deklaracja, że zagraniczny dług publiczny jest zły - Sprzeciwienie się programom stymulującym wzrost cen mieszkań takich jak developer plus(kredyt 2/0%) - Postulat cofnięcia 13 i 14 emerytury - Jako jedyni sprzeciwili się ustawom covidowym dającym bezkarność pisowcom - Swoboda programowa dla szkół - Obniżka i uproszczenie podatku dochodowego - Usunięcie niektórych regulacji budowlanych(cofnięcie do 2014r), co spowoduje spadek kosztów budowy domu o około 30% - Zaniechanie poboru podatku belki - Dobrowolny zus dla przedsiębiorców i powolne odchodzenie od tego archaicznego systemu - Urynkowienie ubezpieczeń społecznych - Nieakceptowanie wszystkich wymysłów Unii Europejskiej - Usunięcie kilkunastu zbędnych podatków, na przykład podatek tonażowy, który czasami płaci jedna osoba w Polsce w wysokości kilkuset złotych xD - Sprzeciwienie się waloryzacji 500+ - Nagłośnienie tematu ukraińskiego zboża i stawianie żądań wobec Ukrainy(brak embarg, pozwolenia na ekshumację ofiar Rzezi Wołyńskiej) - Chęć wprowadzenia prawa do korzystania z gotówki do konstytucji - Ucywilizowanie rynku najmu i możliwość eksmisji niepłacących lokatorów - Sprzeciw wobec darmowych laptopów dla uczniów - Sprzeciw wobec 300+ - Przestrzegania domniemania niewinności i sprzeciwienie się eksmisji bez sądu z własnego mieszkania - Sprzeciw wobec szalonej polityki klimatycznej, która zuboży nasze społeczeństwo - Rozsądna polityka klimatyczna, wspieranie atomu - Walka z "piątką przeciw rolnikom" - Dekryminalizacja marihuany, być może coś więcej - Stanowcza walka z nielegalną imigracją - Ułatwienie dostępu do broni - Sprzeciw wobec parytetów - Zniesienie zakazu pracy dla osób, które opiekują się osobami niepełnosprawnymi
Nie zapraszam do dyskusji, chciałem tylko uzasadnić moje poglądy, ewentualnie możecie wstawić podobne uzasadnienie dla tej lub innej partii.
Tylko napisz gdzie problem? Kwestia na jakich warunkach są długi zaciągane.
Zapytaj Greków, zapytaj frankowiczów. Zastanów się co się stanie, gdy zaciągniemy dług w Niemczech i kanclerz powie, że albo spełniamy ich prośby, albo już nam więcej nie pożyczą pieniędzy(patrz Grecja). Po wtóre, dlaczego wszystkie bogate kraje mają tylko dług we własnej
Zapytaj Greków, zapytaj frankowiczów. Zastanów się co się stanie, gdy zaciągniemy dług w Niemczech i kanclerz powie, że albo spełniamy ich prośby, albo już nam więcej nie pożyczą pieniędzy(patrz Grecja).
To niech nie pożyczają :D Masz setki krajów.
Po wtóre, dlaczego wszystkie bogate kraje mają tylko dług we własnej walucie?
Lol, jest odwrotnie. Każdy jest praktycznie zadłużony u Wujka Sama.
@fervi: xd Ok, nie chce mi się z tobą dyskutować, przeczytaj jedną, dwie książki o podstawach ekonomii to pogadamy, bo inaczej to nie ma sensu. Pozostałe twoje argumenty też są fatalne, nie mam satysfakcji z wytłumaczenia ci tego, bo ty nie masz pojęcia jak działa świat.
@cordianss: Nawet Ci dałem źródło. Ale możesz po prostu uznać, że ONZ kłamie no to cóż - tak robi wiele osób :P
Normą jest to, że się pożycza środki za granicą. Można stwierdzić oczywiście, że lepiej u siebie o ile rynek ma płynność odpowiednią. Jak nie ma to nie pożyczysz
@fervi: Ja też wyżej wkleiłem źródło pokazujące coś przeciwnego, przeanalizuj je, zreflektuj się i napisz wtedy, że się myliłeś, albo już nic nie pisz, bo dam cię na czarno, szkoda mi czasu na kogoś kto próbuje dyskutować, a ma zerową wiedzę.
@cordianss: mnie to śmieszy, że trolle polityczne i osoby przez nie zmanipulowane ciągle starają się manipulować, kłamać, rzucać g---o hasełka, hejtować itd centrystów. Ale oni nie rozumieją, że póki sobą nic nie reprezentują ich partie to nie dostaną głosu od ludzi rozumiejących logikę xD kiedyś wierzyłem (jako małe dziecko <7 lat) w socjalistyczną utopie jak w scifi, realia pokazały, że ludzie na taką nie zasługują i mam realistyczne (logiczne) oczekiwania,
Dobrowolny zus dla przedsiębiorców i powolne odchodzenie od tego archaicznego systemu
@cordianss: ok, to teraz mi lepiej powiedz, konkretnie. Jak Konfederacja załata powstałą z tego powodu dziurę budżetową wysokości, bagatela 263 miliardów złotych?
Kolejny, Mentzen powiedział, że dług wewnętrzny dług publiczny jest bezpieczny do 90%, ale szkodliwy i lepiej trzymać go na dużo niższym poziomie.
@cordianss: Au contraire. powiedział, że własnie nie jest szkodliwy w takiej wysokości dla państw naszego rozmiaru, bo on jest doktór i on wie ( ͡°͜ʖ͡°)
No ale nie dziwi mnie, że takie wyparcie stosujesz, choć niezmiernie śmieszy xD No ale to ciebie
@wstanczyk: Weź się nie kompromituj, przecież on napisał doktorat o długu publicznym dla państwa takiego jak Polska i wykonkludował, że każdy dług publiczny jest zły, ale do 90% pkb(w przypadku Polski) nie powinno być dużych konsekwencji, powyżej zaczyna się robić niebezpiecznie.
Z pewnością podasz źródło twoich rewelacji, prawda? Bo tego nie zmyśliłeś?
@GregPelka: Nie rozumiem twojego pytania. Dobrowolny zus dla przedsiębiorców to koszt około 7mld zł, nawet jeżeli zrezygnują wszyscy to będzie to jakieś 20mld.
@cordianss: Głosujesz na konfę, więc mnie to szczególnie nie dziwi xD
Spróbuję prościej. Obowiązkowe składki na ZUS stanowią na chwilę obecną >260 mld zł wpływów do budżetu. Konfederacja chce zamienić obowiązkowe składki na 'dobrowolne', cokolwiek
Głosujesz na konfę, więc mnie to szczególnie nie dziwi xD
Po prostu zadajesz durne pytania i podajesz dane z zupełnie innego źródła.
Zgodnie z przewidywaniami niezależnych fundacji, koszt takiego programu to około 7mld zł, gdyby wszyscy przedsiębiorcy zrezygnowali to kosztowałoby to 20mld zł.
To są rzeczy, które mnie przekonały, oczywiście są też wady, ale ja w przeciwieństwie do niektórych, głosuję ZA kimś, a nie PRZECIWKO komuś.
- Jasna deklaracja, że zagraniczny dług publiczny jest zły
- Sprzeciwienie się programom stymulującym wzrost cen mieszkań takich jak developer plus(kredyt 2/0%)
- Postulat cofnięcia 13 i 14 emerytury
- Jako jedyni sprzeciwili się ustawom covidowym dającym bezkarność pisowcom
- Swoboda programowa dla szkół
- Obniżka i uproszczenie podatku dochodowego
- Usunięcie niektórych regulacji budowlanych(cofnięcie do 2014r), co spowoduje spadek kosztów budowy domu o około 30%
- Zaniechanie poboru podatku belki
- Dobrowolny zus dla przedsiębiorców i powolne odchodzenie od tego archaicznego systemu
- Urynkowienie ubezpieczeń społecznych
- Nieakceptowanie wszystkich wymysłów Unii Europejskiej
- Usunięcie kilkunastu zbędnych podatków, na przykład podatek tonażowy, który czasami płaci jedna osoba w Polsce w wysokości kilkuset złotych xD
- Sprzeciwienie się waloryzacji 500+
- Nagłośnienie tematu ukraińskiego zboża i stawianie żądań wobec Ukrainy(brak embarg, pozwolenia na ekshumację ofiar Rzezi Wołyńskiej)
- Chęć wprowadzenia prawa do korzystania z gotówki do konstytucji
- Ucywilizowanie rynku najmu i możliwość eksmisji niepłacących lokatorów
- Sprzeciw wobec darmowych laptopów dla uczniów
- Sprzeciw wobec 300+
- Przestrzegania domniemania niewinności i sprzeciwienie się eksmisji bez sądu z własnego mieszkania
- Sprzeciw wobec szalonej polityki klimatycznej, która zuboży nasze społeczeństwo
- Rozsądna polityka klimatyczna, wspieranie atomu
- Walka z "piątką przeciw rolnikom"
- Dekryminalizacja marihuany, być może coś więcej
- Stanowcza walka z nielegalną imigracją
- Ułatwienie dostępu do broni
- Sprzeciw wobec parytetów
- Zniesienie zakazu pracy dla osób, które opiekują się osobami niepełnosprawnymi
Nie zapraszam do dyskusji, chciałem tylko uzasadnić moje poglądy, ewentualnie możecie wstawić podobne uzasadnienie dla tej lub innej partii.
#polityka #konfederacja #bekazlewactwa #4konserwy
@cordianss: Tylko napisz gdzie problem? Kwestia na jakich warunkach są długi zaciągane.
Zapytaj Greków, zapytaj frankowiczów. Zastanów się co się stanie, gdy zaciągniemy dług w Niemczech i kanclerz powie, że albo spełniamy ich prośby, albo już nam więcej nie pożyczą pieniędzy(patrz Grecja).
Po wtóre, dlaczego wszystkie bogate kraje mają tylko dług we własnej
To niech nie pożyczają :D Masz setki krajów.
@
@fervi: xd
Ok, nie chce mi się z tobą dyskutować, przeczytaj jedną, dwie książki o podstawach ekonomii to pogadamy, bo inaczej to nie ma sensu. Pozostałe twoje argumenty też są fatalne, nie mam satysfakcji z wytłumaczenia ci tego, bo ty nie masz pojęcia jak działa świat.
Napisz jak się zreflektujesz.
Normą jest to, że się pożycza środki za granicą. Można stwierdzić oczywiście, że lepiej u siebie o ile rynek ma płynność odpowiednią. Jak nie ma to nie pożyczysz
Oficjalne źródła podają, a ten będzie się sprzeczał, bo przeczytał coś i nawet nie sprawdził
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
@cordianss: ok, to teraz mi lepiej powiedz, konkretnie. Jak Konfederacja załata powstałą z tego powodu dziurę budżetową wysokości, bagatela 263 miliardów złotych?
@cordianss: Au contraire. powiedział, że własnie nie jest szkodliwy w takiej wysokości dla państw naszego rozmiaru, bo on jest doktór i on wie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
No ale nie dziwi mnie, że takie wyparcie stosujesz, choć niezmiernie śmieszy xD No ale to ciebie
Z pewnością podasz źródło twoich rewelacji, prawda? Bo tego nie zmyśliłeś?
@cordianss: Jest taka strona zus.pl i na niej są takie fajne tabelki i inne podsumowania. Np to: https://www.zus.pl/-/podsumowanie-sytuacji-finansowej-fus-za-2022-r.
Nawet ci fragment
@cordianss: Głosujesz na konfę, więc mnie to szczególnie nie dziwi xD
Spróbuję prościej. Obowiązkowe składki na ZUS stanowią na chwilę obecną >260 mld zł wpływów do budżetu.
Konfederacja chce zamienić obowiązkowe składki na 'dobrowolne', cokolwiek
Po prostu zadajesz durne pytania i podajesz dane z zupełnie innego źródła.
Zgodnie z przewidywaniami niezależnych fundacji, koszt takiego programu to około 7mld zł, gdyby wszyscy przedsiębiorcy zrezygnowali to kosztowałoby to 20mld zł.