Wpis z mikrobloga

Dlaczego głosuję na Konfederację?

To są rzeczy, które mnie przekonały, oczywiście są też wady, ale ja w przeciwieństwie do niektórych, głosuję ZA kimś, a nie PRZECIWKO komuś.

- Jasna deklaracja, że zagraniczny dług publiczny jest zły
- Sprzeciwienie się programom stymulującym wzrost cen mieszkań takich jak developer plus(kredyt 2/0%)
- Postulat cofnięcia 13 i 14 emerytury
- Jako jedyni sprzeciwili się ustawom covidowym dającym bezkarność pisowcom
- Swoboda programowa dla szkół
- Obniżka i uproszczenie podatku dochodowego
- Usunięcie niektórych regulacji budowlanych(cofnięcie do 2014r), co spowoduje spadek kosztów budowy domu o około 30%
- Zaniechanie poboru podatku belki
- Dobrowolny zus dla przedsiębiorców i powolne odchodzenie od tego archaicznego systemu
- Urynkowienie ubezpieczeń społecznych
- Nieakceptowanie wszystkich wymysłów Unii Europejskiej
- Usunięcie kilkunastu zbędnych podatków, na przykład podatek tonażowy, który czasami płaci jedna osoba w Polsce w wysokości kilkuset złotych xD
- Sprzeciwienie się waloryzacji 500+
- Nagłośnienie tematu ukraińskiego zboża i stawianie żądań wobec Ukrainy(brak embarg, pozwolenia na ekshumację ofiar Rzezi Wołyńskiej)
- Chęć wprowadzenia prawa do korzystania z gotówki do konstytucji
- Ucywilizowanie rynku najmu i możliwość eksmisji niepłacących lokatorów
- Sprzeciw wobec darmowych laptopów dla uczniów
- Sprzeciw wobec 300+
- Przestrzegania domniemania niewinności i sprzeciwienie się eksmisji bez sądu z własnego mieszkania
- Sprzeciw wobec szalonej polityki klimatycznej, która zuboży nasze społeczeństwo
- Rozsądna polityka klimatyczna, wspieranie atomu
- Walka z "piątką przeciw rolnikom"
- Dekryminalizacja marihuany, być może coś więcej
- Stanowcza walka z nielegalną imigracją
- Ułatwienie dostępu do broni
- Sprzeciw wobec parytetów
- Zniesienie zakazu pracy dla osób, które opiekują się osobami niepełnosprawnymi

Nie zapraszam do dyskusji, chciałem tylko uzasadnić moje poglądy, ewentualnie możecie wstawić podobne uzasadnienie dla tej lub innej partii.

#polityka #konfederacja #bekazlewactwa #4konserwy
  • 49
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Znajdź sobie rozmówce na swoim poziomie wiedzy ekonomicznej, bo widzę, że nie rozróżniasz długu wewnętrznego i zagranicznego.

@cordianss: Tylko napisz gdzie problem? Kwestia na jakich warunkach są długi zaciągane.

W jakim kraju się to
  • Odpowiedz
@fervi:

Tylko napisz gdzie problem? Kwestia na jakich warunkach są długi zaciągane.

Zapytaj Greków, zapytaj frankowiczów. Zastanów się co się stanie, gdy zaciągniemy dług w Niemczech i kanclerz powie, że albo spełniamy ich prośby, albo już nam więcej nie pożyczą pieniędzy(patrz Grecja).
Po wtóre, dlaczego wszystkie bogate kraje mają tylko dług we własnej
  • Odpowiedz
Zapytaj Greków, zapytaj frankowiczów. Zastanów się co się stanie, gdy zaciągniemy dług w Niemczech i kanclerz powie, że albo spełniamy ich prośby, albo już nam więcej nie pożyczą pieniędzy(patrz Grecja).

To niech nie pożyczają :D Masz setki krajów.

Po wtóre, dlaczego wszystkie bogate kraje mają tylko dług we własnej walucie?

@
  • Odpowiedz
Lol, jest odwrotnie. Każdy jest praktycznie zadłużony u Wujka Sama.

@fervi: xd
Ok, nie chce mi się z tobą dyskutować, przeczytaj jedną, dwie książki o podstawach ekonomii to pogadamy, bo inaczej to nie ma sensu. Pozostałe twoje argumenty też są fatalne, nie mam satysfakcji z wytłumaczenia ci tego, bo ty nie masz pojęcia jak działa świat.

Napisz jak się zreflektujesz.
  • Odpowiedz
@cordianss: Nawet Ci dałem źródło. Ale możesz po prostu uznać, że ONZ kłamie no to cóż - tak robi wiele osób :P

Normą jest to, że się pożycza środki za granicą. Można stwierdzić oczywiście, że lepiej u siebie o ile rynek ma płynność odpowiednią. Jak nie ma to nie pożyczysz
  • Odpowiedz
@fervi: Ja też wyżej wkleiłem źródło pokazujące coś przeciwnego, przeanalizuj je, zreflektuj się i napisz wtedy, że się myliłeś, albo już nic nie pisz, bo dam cię na czarno, szkoda mi czasu na kogoś kto próbuje dyskutować, a ma zerową wiedzę.
  • Odpowiedz
@cordianss: xD. Daj na czarno będzie prościej xD

Oficjalne źródła podają, a ten będzie się sprzeczał, bo przeczytał coś i nawet nie sprawdził
  • Odpowiedz
@cordianss: mnie to śmieszy, że trolle polityczne i osoby przez nie zmanipulowane ciągle starają się manipulować, kłamać, rzucać g---o hasełka, hejtować itd centrystów. Ale oni nie rozumieją, że póki sobą nic nie reprezentują ich partie to nie dostaną głosu od ludzi rozumiejących logikę xD kiedyś wierzyłem (jako małe dziecko <7 lat) w socjalistyczną utopie jak w scifi, realia pokazały, że ludzie na taką nie zasługują i mam realistyczne (logiczne) oczekiwania,
  • Odpowiedz
Dobrowolny zus dla przedsiębiorców i powolne odchodzenie od tego archaicznego systemu

@cordianss: ok, to teraz mi lepiej powiedz, konkretnie. Jak Konfederacja załata powstałą z tego powodu dziurę budżetową wysokości, bagatela 263 miliardów złotych?
  • Odpowiedz
Kolejny, Mentzen powiedział, że dług wewnętrzny dług publiczny jest bezpieczny do 90%, ale szkodliwy i lepiej trzymać go na dużo niższym poziomie.

@cordianss: Au contraire. powiedział, że własnie nie jest szkodliwy w takiej wysokości dla państw naszego rozmiaru, bo on jest doktór i on wie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

No ale nie dziwi mnie, że takie wyparcie stosujesz, choć niezmiernie śmieszy xD No ale to ciebie
  • Odpowiedz
@wstanczyk: Weź się nie kompromituj, przecież on napisał doktorat o długu publicznym dla państwa takiego jak Polska i wykonkludował, że każdy dług publiczny jest zły, ale do 90% pkb(w przypadku Polski) nie powinno być dużych konsekwencji, powyżej zaczyna się robić niebezpiecznie.

Z pewnością podasz źródło twoich rewelacji, prawda? Bo tego nie zmyśliłeś?
  • Odpowiedz
Nie rozumiem twojego pytania.

@cordianss: Głosujesz na konfę, więc mnie to szczególnie nie dziwi xD

Spróbuję prościej. Obowiązkowe składki na ZUS stanowią na chwilę obecną >260 mld zł wpływów do budżetu.
Konfederacja chce zamienić obowiązkowe składki na 'dobrowolne', cokolwiek
  • Odpowiedz
@GregPelka:

Głosujesz na konfę, więc mnie to szczególnie nie dziwi xD

Po prostu zadajesz durne pytania i podajesz dane z zupełnie innego źródła.

Zgodnie z przewidywaniami niezależnych fundacji, koszt takiego programu to około 7mld zł, gdyby wszyscy przedsiębiorcy zrezygnowali to kosztowałoby to 20mld zł.
  • Odpowiedz