Wpis z mikrobloga

Baldur's Gate 2: Shadows of Amn ma dziś urodziny () Druga część serii Baldur's Gate została wydana dokładnie 23 lata temu (21 września 2000 roku). W Europie grę wydano nieco później, bo 29 września, natomiast polska premiera miała miejsce 1 grudnia.

#gry #baldursgate #crpg #rpg #ciekawostki
Apaturia - Baldur's Gate 2: Shadows of Amn ma dziś urodziny (。◕‿‿◕。) Druga część seri...

źródło: BirthdayBoo

Pobierz
  • 41
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Przech*j dubbing, za łepka myślałem że Baldur's Gate to polska gra ( ͡° ͜ʖ ͡°) ś.p Krzysztof Kolberger jako Irenicus to było mistrzostwo świata. Tego występu nie można było kontrolować... nie można było go spętać. Podobnie jak ś.p Gabriela Kownacka jako Viconia. Za Viki nie przepadałem, ale ze względu na głos przeważnie miała miejsce w party.

Polski dubbing obydwu Baldurów to poziom serii Legacy of Kain. Może przepisem
  • Odpowiedz
  • 1
Athkatla i misje wokół niej są wspaniałe a potem po wyjeździe do Czarowięzów gra liniowo pędzi ku końcowi a lokacje zawodzą małą złożonością, szczególnie Podmrok.

@crespo: Pełna zgoda. ToB pod tym względem też ucierpiał - całość mogłaby być zdecydowanie bardziej rozbudowana.
  • Odpowiedz
@Apaturia dla mnie petarda. Od czasu do czasu gram do tej pory. Taki mini maraton. BG1/TotSC i BG2/ToB. Jeszcze w mody nie looknałem nigdy a czytam, że jest sporo ciekawych ()
  • Odpowiedz
  • 1
@enclave2: Jeśli masz zupełnie niezmodowane BG, bardzo polecam NPC Project do BG1 - mocno rozwija interakcje z towarzyszami, dodaje im nowe questy, mnóstwo nowych dialogów i trochę nowych przedmiotów. Po latach grania z NPC Project już prawie nie pamiętam, jak się grało w BG1 bez niego :)
  • Odpowiedz
Co jeszcze ciekawsze, nadal są streamerzy, którzy na okrągło grają w BG1 i BG2 przechodzą po raz kolejny w innych konfiguracjach :D I jeszcze lubię ich oglądać w tle :D
  • Odpowiedz
  • 1
@Vit77: Nie dziwię się ;) Jak z zasady nigdy nie lubiłam oglądać streamów i podobnych filmików z gier, tak w przypadku BG fajnie oglądało mi się serię "Let's not die in Baldur's Gate" (fragmenty rozgrywki zmontowane z komentarzem i memami). Też robiona w zasadzie niedawno, bo w 2020.
  • Odpowiedz
Co jeszcze ciekawsze, nadal są streamerzy, którzy na okrągło grają w BG1 i BG2 przechodzą po raz kolejny w innych konfiguracjach :D I jeszcze lubię ich oglądać w tle :D

@Vit77: Fajny był koleś, który pokazywał przechodzenie gry solo magiem :3
  • Odpowiedz
Sto lat. Polski dubbing to mistrzostwo świata, Anglosasi nie wiedzą co tracą. Trzeba będzie kiedyś znowu zainstalować polską wersję z EET i oczywiście SCS, szkoda jednak że wiele modów działa dobrze tylko pod angielską.
A co do DOS3 to jest właśnie tym - DOS3.
  • Odpowiedz
  • 1
@SpasticInk: Tak, ten mod jest dostosowany do EE, do tego spolszczony :) Mam go zainstalowanego z BG1:EE i wszystko działa.

@Adonix: ToB (Throne of Bhaal) to dodatek do drugiej części, rok młodszy od SoA. Rocznica jego wydania minęła w czerwcu.
  • Odpowiedz
@Apaturia: Ja dopiero w tym roku ToB grałem pierwszy raz. Fajnie było, tylko mnie wysypało w ostatniej walce. Mam save'a sprzed walki, ale ciągle wywala. Dziwne, bo cała reszta gry była bez bugów...
  • Odpowiedz
  • 0
@Vit77: Czasami mody powodują jakieś problemy, ale jeśli gra jest niezmodowana i zwyczajnie się wysypuje, to rzeczywiście dziwne ( _) Może wczytanie jakiegoś starszego save'a mogłoby pomóc.
  • Odpowiedz