Wpis z mikrobloga

Warto się przejechać tak na 3 dni urlopu do #bialystok czy lepiej posiedzieć w domu? Tak patrzę że tam noclegi są bardzo tanie a w sumie nie mam kasy żeby jechać gdzieś indziej, a w domu nie chce mi się siedzieć i gdzieś bym pochodził. Jest tam co robić? Czytałem że to podobno niedocenione miasto i mało tam jest turystów i można sobie spokojnie zwiedzać
#przegryw #kiciochpyta
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@423frewq4f23: Jakiś czas temu bardzo podobne pytanie już padło, przekleję swoją wypowiedź co możesz sobie pozwiedzać może nie w samym Białymstoku, ale okolicach:
- Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej w Wasilkowie,
- Jurajski Park Dinozaurów (Muzeum Dziejów Ziemi) w Wasilkowie,
- Muzeum Iluzji i Nauki Wasilków (wszystkie trzy powyższe dzieli od siebie kilkaset metrów, chociaż chyba niedawno się przenieśli gdzieś do centrum Białegostoku),
- Zamek w Tykocinie,
- Dwór Pentowo Europejska Wieś Bociania (mieści się 3
  • Odpowiedz
  • 0
@hyperlink: No właśnie przeglądam tag i do tej wypowiedzi też doszedłem, więc może odrazu zadam jeszcze jedno pytanie - będzie co robić na 3 dni jak jadę tam pociągiem i na miejscu zostaje mi najwyżej komunikacja miejska? Chociaż ja to lubię chodzić wszędzie z buta. Bo dużo jest wpisów że sam białystok to maks jeden dzień zwiedzania ale nie wiem ile w tym jest obiektywnej prawdy bo może jednak skrócę
  • Odpowiedz
@423frewq4f23: Na tle większych miast moim zdaniem Białystok jest słabo skomunikowanym miastem, więc będzie troszkę ciężko. Chociaż na tle Warszawy to w takim Białymstoku to masz wszędzie blisko ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jeśli bierzesz pod uwagę Białystok to z pewnością powinieneś zwiedzić:
- Pałac Branickich
- ul. Lipowa (Rynek Kościuszki, ścisłe centrum), Kilińskiego (ul. z parasolkami),
- Muzeum
  • Odpowiedz
@hyperlink a jak się nie ma własnego auta i organizuje taką wycieczkę do Białegostoku i chce się zobaczyć zamek w Tykocinie, to tam są jakieś autobusy / pociągi czy trzeba pojechać taxi?
  • Odpowiedz
@423frewq4f23: Jesli chodzi o chodzenie z buta to tak naprawde przejscie bialegostoku z jednego konca na drugi to jakies 2h (i to tempem z google maps), wiec jak najbardziej da sie go zwiedzic na piechote (tym bardziej ze pewnie wiekszosc interesujacyh rzeczy jest i tak blizej centrum niz granic miasta)
  • Odpowiedz