Wpis z mikrobloga

Parafrazując fragment wczorajszego wystąpienia "najwyżej bogatym będzie trochę gorzej" chodzi chyba o drobnicę z 100-500k na koncie, która usiłuje wejść do klasy średniej.
Kto jest faktycznie bogaty jak na standard w Polsce czyli ma min. kilka milionów majątku już dawno ma wszystko rozproszone w aktywach, które "dzięki" takiej polityce tylko rosną.

Taka polityka jaką prowadzi NBP/RPP zwiększa dysproporcje majątkowe. Utrudnia również biedniejszym, uczciwie pracującym ludziom na dorobku zwiększanie stanu posiadania.

#nieruchomosci #ekonomia #gospodarka #nbp #rpp
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Taka polityka jaką prowadzi NBP/RPP zwiększa dysproporcje majątkowe. Utrudnia również biedniejszym, uczciwie pracującym ludziom na dorobku zwiększanie stanu posiadania.

co Ty gadasz, to wszystko dla nas, zeby nam ulzyc, stopny nizsze zebys mial jak kredyt placic, bk2 zebys go mogl w ogole wziac - wszystko dla nas, co na niewdzieczny narod - nic nie doceni, a oni tu ryzykuja roz*ebanie gospodarki dla naszego dobra a w zamian pretensjie.... takze tego ;)

@
  • Odpowiedz
Kto jest faktycznie bogaty jak na standard w Polsce czyli ma min. kilka milionów majątku już dawno ma wszystko rozproszone w aktywach, które "dzięki" takiej polityce tylko rosną

@LaurenceFass: czy ja wiem? Jest tu jeden taki co obraca milionami i k urwicy dostaje bo chce kupić mieszkanie w Łodzi xD wołam @affairz
  • Odpowiedz
@Kutafonix215: ja mam moje miliony tylko częściowo w aktywach, którymi są nieruchy. plot twist jest taki, że gdyby zignorować zupełnie aktywa otrzymane w spadku/darowiźnie to bym nic nie miał w aktywach XD tylko różne formy keszu (giełda, krypto, biznes)
  • Odpowiedz
Bo klasa średnia i niższa nie ma się dorobić lub awansować tylko ma Z---------Ć!!! na utrzymanie i obsługę tych co już mają majątek.()
  • Odpowiedz
chodzi chyba o drobnicę z 100-500k na koncie

@LaurenceFass: Biedaki i nędzarze, dobrze że my tu na wykopie zarabiamy tyle w miesiąc na 2-3 etatach jako programiści50k
  • Odpowiedz
@LaurenceFass mój znajomy np. w ostatnie 2 lata kupił złota za 1 mln. Złote monety 1 uncja.

Jeśli wywali usd do 6pln to jest około 40% do przodu na samej złotówce. Tak wiem myślenie życzeniowe i może bajka. Ale kto wie.

Pomijając waluty, złoto po 2000$ to tylko kwestia czasu - tak czy inaczej będzie do przodu, niezależnie od "klimatu" gospodarczego.
  • Odpowiedz
@5900541: xD

klasa średnia

ma z---------ć

Klasa średnia zaczyna się wtedy jak nie musisz pracować, w przeciwnym razie jesteś wyrobnikiem z klasy niższej, w najlepszym wypadku dobrze opłacanym. Pojęcie klasa średnia zostało przez ostatnie lata tak wypaczone żeby ludzie nie rozumieli jak bardzo są w dupie i się nie burzyli. Inne myślenie o klasach to cope
  • Odpowiedz
  • 2
Klasa średnia zaczyna się wtedy jak nie musisz pracować, w przeciwnym razie jesteś wyrobnikiem z klasy niższej, w najlepszym wypadku dobrze opłacanym.

@Keiosss:
Klasa średnia to konkretny majątek (np. nieruchomość - dom), bufor płynnościowy i ogólna wynikająca z tego niezależność.
  • Odpowiedz
  • 1
@Keiosss:
W krótkim i średnim terminie tak, ale nie długim.
Inaczej zawęziłbyś pojęcie klasy średniej poniżej 1% i to w USA w latach '50-60 gdzie była chyba największa na świecie.
  • Odpowiedz
Przecież wg ich standardów bogactwo zaczyna się od 7k brutto ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@vateras131: jak wygrają wybor to najpóźniej w 2025 7k brutto będzie płacą minimalną a chwilę później również każdy dzieciak po komunii
  • Odpowiedz