Aktywne Wpisy
Też was na jesień łapie deprecha?
Listopad, ciemno buro i c-----o, za oknem mgła i zapach zgniłych liści
A w takim Los Angeles mają 25 stopni i heja banana
Zawsze
Listopad, ciemno buro i c-----o, za oknem mgła i zapach zgniłych liści
A w takim Los Angeles mają 25 stopni i heja banana
Zawsze
kasiaret +95
#slubodpierwszegowejrzenia mam wrażenie, że kobiety są dużo bardziej ogarnięte i stabilne życiowo niz dobrani partnerzy. Dziewczyny są wykształcone, mają prace, mieszkania i są samodzielne.
Największym kontrastem jest dla mnie biznesmen, który wydaje się osoba zakompleksiona, która bardzo chce się wyrwać ze swojego środowiska, dawnego życia. Być może ma kompleks związku z majętnością. W dzisiejszym odcinku rzuciło mi się w oczy jak bardzo podobało mu się u rodziców Karoliny. Jakby kalkulował
Największym kontrastem jest dla mnie biznesmen, który wydaje się osoba zakompleksiona, która bardzo chce się wyrwać ze swojego środowiska, dawnego życia. Być może ma kompleks związku z majętnością. W dzisiejszym odcinku rzuciło mi się w oczy jak bardzo podobało mu się u rodziców Karoliny. Jakby kalkulował

Tytuł:
Walka o Hiszpanię 1936-1939Autor:
Antony BeevorGatunek:
historiaOcena: ★★★★★★★★★★
ISBN:
9788324087594Tłumacz:
Hanna SzczerkowskaWydawnictwo:
Znak HoryzontLiczba stron:
628Książka opisuje ten konflikt całościowo, a przez to nie jest pozycją stricte wojskową. Oczywiście są w niej opisane i( to dokładnie) główne bitwy, jednak nie znajdziemy w niej opisów walk o każdy budynek w miasteczku. Oprócz tego autor wnikliwie analizuje sytuację wewnętrzna i międzynarodową walczących stron oraz opisuje ich ciemne strony.
W Polsce wiedza o tym konflikcie sprowadzona została do absurdu. Oczywiście większość osób nie ma o niej większego pojęcia, natomiast Ci, którzy mają dzielą się na dwie grupy: albo bardziej związani z lewą stroną sceny politycznej (a w konsekwencji mocno krytyczni wobec nacjonalistów i pobłażliwie patrzący na republikanów) bądź bardziej związani z prawą stroną sceny politycznej (a w konsekwencji mocno krytyczny wobec republikanów i pobłażliwe patrzący na nacjonalistów). Takie spojrzenie musi prowadzić do przyjęcia absurdalnego punktu widzenia, sprawdzającego sie do wybielania niektórych za wszelką cenę i jednoczesnego oczerniania.
W tej pozycji na pewno nie ma wybielania którejkolwiek ze stron a autor nie patrzy na konflikt (i jego zbrodnie) przez pryzmat jakichkolwiek sympatii. Z tych powodów, dla każdego kto chciałby zdobyć wiedzę o tym konflikcie a jednocześnie nie ma czasu bądź potrzeby wdawać się w skrajne szczegóły pozycja będzie zadowalająca.
Prywatny licznik: 11/52
#bookmeter #historia #hiszpania #historiabookmeter
źródło: 1062021-352x500
Pobierz